Званівська громада лемків і бойків на Донеччині визначилася з вектором розвитку

Званівська громада лемків і бойків на Донеччині визначилася з вектором розвитку

Званівська територіальна громада в Бахмутському районі Донеччини, де значну кількість населення становлять родини переселених лемків та бойків, поклала в основу відродження та розвитку своє етнічне походження.

Про це повідомляє портал "Децентралізація".

"Місцеві активісти від самого початку були впевнені, що етнічне походження лемків та бойків, яких насильницьким шляхом переселили з Закарпаття до Званівки в середині минулого століття, допоможе Званівській громаді відродитися та розвиватися в майбутньому. Тобто невеличка громада з трохи більш ніж тисячами мешканців, але з міцним корінням, зможе стати на ноги", - йдеться в повідомленні.

Званівська ОТГ утворилася в жовтні 2017 році всупереч усім перепонам, які стояли на шляху об'єднання, адже громади не було навіть у перспективному плані.

Нині Званівська громада активно продовжує внутрішнє об'єднання, базуючись на етнічному минулому. Зокрема, наприкінці минулого року в приватній садибі подружжя Тимчаків відкрилася творча майстерня ЛЕМКО-Центру. Місцеві діти та молодь мають можливість відвідувати художню школу, майстер-класи, клуб шахів та настільних ігор, уроки акторської майстерності, українську вільну бібліотеку сучасних дитячих книжок.

Крім того, "селянам розповідають тут про децентралізацію, про альтернативні джерела енергії тощо".

Із перших днів нинішнього року у Званівці почали створювати власний логотип та брендбук, залучаючи до обговорення всіх небайдужих жителів.