На 50 мільярдів гривень укладені угоди через Прозорро в останні 2 місяці року (аудіо)

На 50 мільярдів гривень укладені угоди через Прозорро в останні 2 місяці року (аудіо)

Це удвічі вищі показники, ніж у будь-який інший місяць року, каже експерт Transparency International Україна Віктор Нестуля. За його словами, це не означає, що всі замовники поспішають  освоїти державні кошти. Водночас, він закликає звернути особливу увагу на діяльність державних установ і організацій в останні місяці року.

Тему досліджувала Тетяна Сергійчук:
                                                     
"Ще наприкінці минулого року фахівці Transparency International Україна звернули увагу на звіти держзакупівель останніх двох місяців року. У листопаді-грудні така фінансова діяльність державних організацій і установ є гіперактивною. Об’єднавшись у спільноту, аналітики з 22-х компаній почали вивчали, хто і що купує через систему Проззорро.

Серед лідерів з активного витрачання державних коштів наприкінці року – Міністерство освіти і науки і підпорядковані його структури, МВС і національна поліція, Міністерство оборони та інші.

Представник прес-служби Міністерства освіти і науки Костянтин Поліщук, до якого Українське радіо звернулось по коментар, каже: за чинним законодавством університети мають автономію.

Експерти Transparency International планують у березні наступного року оприлюднити повну аналітику операцій на порталі Прозорро, а також повідомити
про реакцію організацій і правоохоронних органів на їхні звернення. А ще,  каже Віктор Нестуля, розраховують на ухвалення у 2018 році законопроекту, що  регулює допорогові закупівлі.

Тетяна Сергійчук. Українське радіо.

Прослухати
 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!