"Цінова стеля" на харчі для армії: як ВР контролюватиме закупівлі Міноборони

"Цінова стеля" на харчі для армії: як ВР контролюватиме закупівлі Міноборони

Міністерство оборони надало Верховній Раді інформацію про ціни, за якими протягом 2022 року закуповували харчування для військових. Вони є вищими за ринкові ціни, які фіксує Держстат. Відтак нардепи ініціювали законопроєкт №8381 "Про оборонні закупівлі", який передбачає обов'язок оборонних замовників публікувати за фактом закупівель ціну за одиницю. Крім того, пропонується визначити "цінову стелю" на найпопулярніші продукти. Детальніше про це в ефірі Українського радіо розповіли голова Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, фракція партії "Слуга народу" Анастасія Радіна та перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету, фракція "Батьківщина" Іван Крулько.

0:00 0:00
10
1x

Що відомо про корупційний скандал

21 січня видання "Дзеркало тижня" опублікувало матеріал журналіста і засновника проєкту "Наші гроші" Юрія Ніколова, у якому йдеться про те, що за участі Міністерства оборони України розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Автор зазначає, що ціни на найбільш популярні харчі у новій угоді Міноборони виявилися завищеними у 2–3 рази. Так, наприклад, Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

ВР отримала дані про закупівлі Міноборони

Заходи парламентського контролю за закупівлями Міноборони у Комітеті Верховної Ради з питань антикорупційної політики почали ще задовго до скандалу із закупівлею яєць і продуктів для армії. Довгий час ми отримували відписки і посилання на те, що вся інформація буде оприлюднена після завершення війни. Втім на початку цього тижня нардепи отримали від Міноборони інформацію про те, за якими цінами здійснювалися закупівлі харчування для армії, зазначає голова Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна. "Ми бачимо, що певні проблеми в цих цінах є, зокрема розбіжність між рівнем ринкових цін, які постійно фіксує Держстат, і тими цінами, які зафіксовані в контрактах на харчування Міноборони", — наголошує вона.

Що пропонує законопроєкт

Найкраща вакцина від зловживання бюджетними коштами — це прозорість. Тому в першому читанні ухвалили законопроєкт, який передбачає обов'язок оборонних замовників публікувати за фактом закупівель ціну за одиницю. "Придбали картоплю — проінформуйте одразу суспільство, скільки коштує кілограм цієї картоплі. Придбали форми для військових — проінформуйте, скільки коштує комплект. Відтак, всі закупівлі, які не є таємними, треба зробити максимально публічними у частині інформації про вартість за одиницю", — пояснює Радіна. Однак з міркувань безпеки нардепи не пропонують на рівні закону встановити необхідність інформувати про кількість закупленого. Радіна, сподівається, що незабаром відповідний законопроєкт ухвалять і в другому читанні.

Крім того, голова Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики наголошує, що "продукти мають закуповуватися як продукти з доставкою, а не як послуга, якої по суті немає. Тоді зникне можливість маніпулювати ціною".

Водночас закуповувати харчі Міністерство оборони може тільки в межах цінового коридору, який визначає Держстат. "Такий підхід обговорювався також і робочою групою в уряді під керівництвом міністерки економіки Юлії Свириденко. Ми говорили, що необхідно встановити цінову стелю відповідно до даних Держстату на найпоширеніші продукти. І в такому разі стане неможливою історія, коли на ринку одна ціна, а фактично той самий товар з аналогічним принципом ціноутворення є значно дорожчим для армії", — каже Радіна.

На думку заступника голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Івана Крулька, "контролем за оборонними закупівлями мала б займатися система Prozorro, яка покликана боротися з проявами корупції, коли в публічному доступі викладається інформація про той чи інший товар, який купується, і компанії-постачальники можуть зголоситися, а найнижча ціна буде обрана переможцем". "У скандалі з Міністерством оборони спрацював людський фактор, бо для когось війна війною, а для іншого — можливість підзаробити. Тож з цим треба боротися", — додає він. Відтак законопроєкт, розроблений Комітетом з питань антикорупційної політики, може мати місце, і парламент його ухвалить конституційною більшістю, переконаний Крулько.

Держбюджет та закупівлі: чи є обмеження

"Цього року половина бюджету — близько півтора трильйона гривень — скерована на все, що стосується безпеки України. Однак в державному бюджеті не прописують закупівлю харчів. Там передбачені видатки на оборону загалом, серед яких вирізняють капітальні та видатки споживання, де й закладено кошти на закупівлю харчів. А далі вже виконавча влада всередині своєї структури розподіляє видатки, що має контролюватися Державною аудиторською службою та Рахунковою палатою щодо того, чи кошти використовуються ефективно", — пояснює Іван Крулько.

Фото: Defence Express

Останні новини
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Новини по темі
"Обов'язково контракт і виключно за згодою", – Шуляк про мобілізацію засуджених
"З початку березня ціни на пальне зросли на 50 копійок за літр" — Косянчук
Державний оператор тилу вже зекономив 4,6 млрд гривень — Жумаділов
100 тисяч мобілізованих за пів року, відкриті реєстри для ТЦК і резерв 50+ ― Нарожний про законопроєкт №10449
"Більше ризиків, ніж можливостей" — Європейська Бізнес Асоціація про законопроєкт щодо мобілізації