Видавець Андрій Щекун: "Окупанти в Криму бояться всього українського"

Видавець Андрій Щекун: "Окупанти в Криму бояться всього українського"

 
Наслідки анексії Криму: економічні збитки, порушення прав людини, вимушені переселенці. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" ситуацію аналізував генеральний директор державного підприємства "Національне газетно-журнальне видавництво" Андрій Щекун:
 
"Україна збирає факти переслідувань в окупованому Криму українців та інших етнічних груп для рішень міжнародного суду, окупанти мають відповісти за переслідування, які зазнає етнічне населення Криму. Є рішення в квітні 2017 року Гаазького суду, яке чітко містить рекомендації для Російської Федерації щодо переслідувань кримських татар, поновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, відновлення роботи шкіл з українською мовою навчання. Нині у Криму з 500 класів з українською мовою навчання залишилось близько 17,  не залишилось жодної української школи. Очевидно, що в окупованому Криму переслідується все українське. Окупанти мають на меті утримувати півострів у своїх лапах і контролювати його. Вони бояться всього українського. Вони хочуть асимулювати носіїв української мови, хто не підкорюється - знищити. Багато людей усвідомлюють небезпеку вираження своєї позиції. Але якщо люди мовчать, то це не означає, що вони підтримують окупантів.
 
Важливо, по-перше, щоб Україна разом зі світом не замовчували факти правопорушень Російської Федерації в Криму, висвітлювали їх, збирати факти для представлення в міжнародних судах. По-друге, потрібна державна політика, фінансова підтримка тих сімей, котрі вже постраждали. Держава повинна створити фонд  для допомоги таким людям. Має бути державна стратегія, щоб люди відчували підтримку держави".
 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!