МЗС Угорщини знову висуває звинувачення Україні

МЗС Угорщини знову висуває звинувачення Україні

Прийнявши закон про реформу системи освіти, Україна порушила свої зобов'язання не лише перед ЄС, а й НАТО.

Про це заявили в МЗС Угорщини.

За словами глави МЗС Угорщини Петера Сіярто, якщо для України важливо відновити співпрацю з НАТО, їй доведеться відмовитися від закону про освіту. "Якщо ж Київ скасує закон, Угорщина знову стане найактивнішим прихильником європейських і євроатлантичних прагнень України", - заявив він.

У Будапешті також заявили, що не будуть жертвувати інтересами угорців Закарпаття на вівтарі геополітичної гри і тому зараз виступають проти співпраці України і НАТО. "Якщо Київ хоче, щоб закарпатські угорці опанували державну мову, він повинен підвищити ефективність навчання українською мовою, але не забирати в угорців право навчатися рідною мовою", - додав міністр.

Нагадаємо: 25 вересня Президент України Петро Порошенко підписав закон Про освіту, згідно з яким, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська мова.

Але відповідно до освітньої програми одна або кілька дисциплін можуть викладатися двома та більше мовами - державною, англійською та іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Новий закон про освіту розкритикувала Румунія та Молдова. МЗС Угорщини подало скарги до ОБСЄ, ООН і Євросоюз у зв'язку з реформою освіти в Україні.

Особливо жорстку позицію щодо української реформи освіти зайняла Угорщина. Будапешт вважає, що закон обмежує права угорської меншини на вивчення угорської мови.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сийярто вирішив ініціювати обговорення української реформи освіти на засіданні Ради асоціації "Україна - ЄС". Засідання Ради заплановано на 8 грудня 2017 року.

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що Угорщина через реформу перейшла до блокування співробітництва між Україною і НАТО.