Рівень виконання судових рішень в Україні за рік зріс утричі

Рівень виконання судових рішень в Україні за рік зріс утричі

Рівень виконання судових рішень в Україні завдяки впровадженню мотивації державних виконавців та запуску інституту приватних виконавців зріс утричі - з 5 - 6% до 18%.

Однак стоїть завдання за три - чотири роки довести його до 50 - 70%, заявив міністр юстиції Павло Петренко Інтерфакс-Україна.

"За цей неповний рік... ми змогли збільшити фактичне виконання судових рішень майже втричі: близько 18% судових рішень виконується зараз по країні... Ми поставили за мету вийти на середньоєвропейський рівень виконання судових рішень - це близько 50 - 70%, залежно від категорії рішення" , - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Павло Петренко наголосив, що здійснена в країні реформа судової системи буде малоефективною без реформи системи виконання. "Судове рішення нічого не варте, якщо воно не виконується... В Україні середній рівень виконання судових рішень був 5 - 6% - це ганебна цифра", - зазначив міністр.

Він нагадав, що для подолання цієї проблеми близько року тому була здійснена радикальна реформа виконавчої системи, одним із упроваджених нововведень якої стало створення змішаної системи - з державними і приватними виконавцями. За його словами, такий підхід показав свою результативність у країнах-сусідах зі Східної Європи, які стали членами ЄС.

Глава Мін'юсту уточнив, що в досягнутому триразовому зростанні рівня виконання поки що велику роль зіграло інше нововведення - впровадження мотивації для державних виконавців, оскільки приватні виконавці почали роботу лише у вересні цього року, і поки що їхня кількість незначна - близько 100 порівняно приблизно з 4000 державних.

Павло Петренко зазначив, що для отримання винагороди держвиконавець повинен забезпечити фактичне виконання всіх виконавчих проваджень, які надходять до нього після пропорційного автоматичного розподілу, на рівні не нижче 50% - 60%. Міністр додав, що постановою №914 від 1 грудня цього року винагороду обмежено верхньою планкою в 200 розмірів прожиткового мінімуму.

"Дуже розраховуємо, що в наступному році, коли приватні виконавці активно долучаться до конкуренції, рівень фактичного виконання зросте, оскільки тоді у громадян і бізнесу буде альтернатива звертатися до приватного або державного виконавця. Хто буде більш ефективним, той і отримає рішення на виконання" , - сказав глава Мін'юсту.