Роботи можуть замінити понад 800 мільйонів робочих місць по всьому світу

Роботи можуть замінити понад 800 мільйонів робочих місць по всьому світу

До 2030 року 800 мільйонів працівників у всьому світі можуть втратити робочі місця через роботів та автоматизацію, що дорівнює більш ніж 5 частині нинішньої світової робочої сили.

Це дані нового звіту, оприлюдненого дослідницькою групою "McKinsey & Co", що охоплює 46 країн і понад 800 професій, інформує видання Bloomberg.

Консалтингова компанія заявила, що це вплине як на розвинені країни, так і на ті, що розвиваються. Найбільше постраждають верстатники, працівники фастфуду та служби підтримки.

Навіть якщо підйом роботів буде менш стрімким, автоматизація може замінити близько 400 мільйонів працівників, і у найближчі 13 років їм доведеться шукати нові робочі місця, повідомляється у дослідженні "McKinsey Global Institute".

Втім, для працівників будуть створені нові робочі місця, хоча у багатьох випадках їм доведеться опанувати нові навички для виконання нових завдань. Йдеться, зокрема, про роботу, пов’язану з опікою над людьми похилого віку, а також у галузі технологій; вітатиметься перекваліфікація у, наприклад, садівників.