В Україні ведеться системна нелегальна торгівля з окупованими територіями Донбасу (аудіо)

В Україні ведеться системна нелегальна торгівля з окупованими територіями Донбасу (аудіо)

Вона шкодить обороноздатності країни, збільшує кількість тих, хто зацікавлений у затягуванні війни, а також призводить до суттєвих економічних та іміджевих втрат.

Такі основні висновки дослідження Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони, що був створений спільними зусиллями британського і українського представництв міжнародної антикорупційної мережі "Трансперенсі Інтернешнл". Дослідження тривало понад півроку. Його висновки  базуються на сорока інтерв’ю з учасниками АТО, представниками силових структур, волонтерами, суддями, місцевими жителями, аналізі вітчизняного законодавства і повідомлень у мас-медіа.

Розповідає Ольга Бутко:

"Офіційно з березня цього року в Україні заборонена торгівля з тимчасово окупованими територіями Донбасу. Однак, усі роки конфлікту на Сході вона ведеться, стверджує волонтер, засновник фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега.

А ось учасник АТО Андрій Римарук із часів перебування на передовій знає, що з мирної території постачалось в ОРДЛО залізницею, як провозились великі вантажі через контрольні пункти в’їзду-виїзду, і як після запровадження заборони на торгівлю з великих партій товару на лінії розмежування робились маленькі – дозволені для її перетину. Андрій Римарук каже – незаконному постачанню товарів у ОРДЛО сприяють українські військовослужбовці або представники інших силових структур, присутні на лінії розмежування.

І це – надзвичайно небезпечна для держави складова такої контрабанди, вважає заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука. Він каже, несанкціонована торгівля може використовуватися окупантами і з іншою метою. Втім, Георгій Тука, Андрій Римарук і Віталій Дейнега наголошують – тих, хто йде на співпрацю із окупантом на Сході, одиниці. Вони на цьому заробляють.

Бо у нелегальної торгівлі з ОРДЛО є дві об’єктивні причини. Перша – щонайменше, на тридцять відсотків вищі ціни на українські товари на окупованих територіях. Друга – високий попит на кращі, аніж російські,  українські товари, каже аналітик Артем Давиденко. Обсягів контрабанди експерт не називає, посилаючись на те, що цього достеменно ніхто не знає. Однак вважає, що зменшити їх можна тільки комплексом заходів. І пропонує кілька рекомендацій для уряду. А парламенту, на думку Артема Давиденка, варто було б вдосконалити систему покарання осіб, причетних до контрабанди, і значно підвищити штрафи за такі порушення".

Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!