У Латвії триває реформа держуправління (аудіо)

У Латвії триває реформа держуправління (аудіо)

У Латвії триває реформа держуправління, що передбачає скорочення кількості чиновників упродовж наступних трьох років на два відсотки щорічно.

З подробицями наш власний кореспондент у Латвії Володимир Строй:
                  

"У маленькій Латвії, працездатне населення якої  складає майже мільйон людей, відсоток зайнятих в держуправлінні вищий середніх показникІв по Євросоюзу.  Директор Держканцелярії Яніс Цітковскіс каже, що в рамках реформи планується зменшити кількість зайнятих в держуправлінні і наблизити рівень оплати праці в держструктурах до приватного сектору. Буде ліквідовано більшість вакантних робочих місць, і "заморожено" створення нових.

Скорочення не  стосуватимуться незалежних установ - прокуратури, Держконтролю і їм подібних. Ціктовскіс зазначив також, що урізання штатів не буде механічним - планується змінити систему роботи держуправління та переглянути функції невеликих держустанов задля їх централізації.
 
Мета реформ - забезпечити скорочення числа зайнятих в установах прямого держуправління на 3 тисячі посадових ставок протягом трьох років, щоб досягти середнього покАзника Євросоюзу і надалі не перевищувати його.

Зекономлені  кошти залишаться у розпорядженні установ і стануть передумовою для підвищення зарплат, дозволивши залучати експертів високого рівня.
     
До липня 2018 року належить скоротити кількість тривалих вакансій в відомствах".

Володимир Строй з Латвії,  для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!