НБУ випустив ювілейну монету до 100-річчя першого Курултаю (аудіо)

НБУ випустив ювілейну монету до 100-річчя першого Курултаю (аудіо)

Пам’ятну монету до 100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу презентували у музеї Національного банку. Над її дизайном працювали художники Володимир Таран, брати Олександр і Сергій Харуки.

Наша кореспондентка Катерина Шевцова побувала на презентації монети і поспілкувалася з її авторами:
                
"Монета щира і не заполітизована. Так каже про монету один із художників Володимир Таран. За його словами, над її дизайном працювали кілька тижнів, ескізи показували представниками Меджлісу. На аверсі монети - карта Кримського півострова, рядки кримськотатарського гімну, малий державний Герб України. На реверсі - будівля мечеті у Бахчисараї і напис "перший Курултай кримськотатарського народу", розповідає Володимир Таран.

Випуск монети присвячений важливій події в історії кримськотатарського народу - першому Курултаю, який відбувся 26 листопада 1917 року у Бахчисараї, розповідає лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Результат роботи першого Курултаю - ухвалення Конституції Кримської Народної Республіки, в якій визнавалась рівність усіх жителів Криму незалежно від національності і статі, проголошувались основоположні демократичні свободи. Курултай зіштовхнувся з протидією і його на початку 18 року було знищено.

Монета номіналом п’ять гривень - в обігу з 17 листопада. Вона виготовлена з нейзильберу і випущена накладом 35 тисяч штук".

Катерина Шевцова Українське радіо.

Прослухати репортаж:


Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!