25 років популяризує українську пісню в Естонії ансамбль "Журба" (аудіо)

25 років популяризує українську пісню в Естонії ансамбль "Журба" (аудіо)

25 років плекає та популяризує українську народну пісню на естонських теренах фольклорний ансамбль "Журба", який став добре відомим не лише в Естонії, а й за її межами. Впродовж свого ювілейного року ансамбль дав понад 10 концертів.

Із Таллінна повідомляє наша власна кореспондентка Віра Коник:

"В інтерв’ю Українському радіо директор ансамблю Володимир Лейбюк зазначив, що колектив почав формуватися в Українському земляцтві Естонії, а 1992 року був зареєстрований як самостійна юридична одиниця. Склад "Журби" впродовж 25 років творчої діяльності змінювався, і кожна з учасниць збагачувала його репертуар піснями українського регіону, звідки вона родом. Нині в репертуарі колективу - до ста п’ятдесяти творів.

Виконавиці демонструють також костюми, притаманні тій чи іншій місцевості України. Як наголошують представники українських товариств Естонії, участь "Журби" у їхніх заходах є запорукою успіху. Та й естонці, які дуже цінують автентичну культуру, часто запрошують український ансамбль на різні концерти та фестивалі. Гурт також бере участь у фольклорних святах в Україні, зокрема, у Луцьку, Косові, Турці, був учасником знаменитого Сорочинського ярмарку.

Ансамбль "Журба" є першим неестонським колективом, який став членом Естонського фольклорного союзу. Заслуги українського гурту  з Естонії відзначило Міністерство культури України . Він першим із діаспори отримав  звання Народного аматорського колективу".

Віра Коник із Таллінна, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!