Країни азійсько-тихоокеанського регіону проводять переговори без участі США

Країни азійсько-тихоокеанського регіону проводять переговори без участі США

11 країн азійсько-тихоокеанського регіону проводять переговори про створення найбільшої у світі зони вільної торгівлі попри вихід США з Угоди про транстихоокеанське партнерство.

Про це повідомляє DW.

Переговори проводять в рамках саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Країни-учасниці - Австралія, Бруней, Чилі, Японія, Канада, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Перу, Сінгапур та В'єтнам. Угода отримає нову назву - "Всеохопне та прогресивне транстихоокеанське партнерство" (Comprehensive and Progressive Trans Pacific Partnership, CPTPP), повідомив міністр торгівлі В'єтнаму.

Угоду про транстихоокеанське партнерство підписали в жовтні 2015 року 12 держав включно зі США, але вона ще не набула чинності. Угода передбачала створення найбільшої у світі зони вільної торгівлі з населенням близько 800 мільйонів людей. Угоду ініціював Вашингтон, який намагався таким чином посилити зв'язки США з країнами регіону, а також збалансувати вплив Китаю. Тодішній президент Барак Обама прагнув зробити ТТП одним із найбільших досягнень свого другого терміну в Білому домі.

Натомість президент Дональд Трамп у січні 2017 року підписав указ про вихід Сполучених Штатів Америки з ТТП. Це було однією з його передвиборчих обіцянок. Трамп покладається на двосторонні торговельні угоди.  США нині провадять переговори з Канадою та Мексикою про реформування Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (NAFTA).