Щодня держава втрачає до 20 мільйонів гривень через нелегальний ринок горілки

Щодня держава втрачає до 20 мільйонів гривень через нелегальний ринок горілки

Поки проблеми спиртової галузі "зависли" у повітрі, нелегальні виробники та продавці горілки в Україні щодня отримують прибуток до 20 млн грн, а за рік - близько 8,4 млрд грн.

Про це заявив директор Української асоціація виробників торгових мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Фейсбук.

"Кожен день дає нелегальним виробникам та продавцям горілки прибуток 20 млн грн, а кожен рік 8,4 млрд грн. А за три роки нескінченних розмов про необхідність приватизації "Укрспирту" Україна отримає ще декілька мультимільйонерів, які загалом збагатяться на $1 млрд", - зазначив Дорошенко.

Він наголосив, що згідно з даними Держстату, витрати на алкогольні напої та сигарети становлять у середній українській родині 3,3% всього доходу, або 485 грн у родині з двома працюючими, які отримують середню заробітну плату. Майже половину алкоголю, а саме 48%, за останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в чистому спирті становить горілка, яка є алкогольним напоєм №1 в Україні.

"Уся горілка в нашій країні виробляється з державного спирту. Всього дві країни у світі мають монополію держави на виробництво спирту – Україна і Білорусь. Монополію на виробництво або продаж спирту раніше мали деякі країни світу, і Німеччина в тому числі, яка ввела її в 50-х роках минулого століття. Причина її появи була в зниженні підпільного виробництва алкоголю. Але з часом доходи падали та галузь вже почали дотувати. Тому монополії зникли практично по всьому світу, залишившись лише в Україні та Білорусі. Чи заробляє держава на "Укрспирті" останні роки? Ні, вже давно дотує", - наголосив експерт. За словами Дорошенка, збитки держпідприємства з 2010 року становлять майже 1 млрд грн.

"Навіть за даними Міністерства агрополітики доля тіньового спирту становить близько 50%, а за даними спеціалістів галузі значно більше – до 80%. З 2012 року Україна перестала експортувати спирт через неконкурентну ціну. Собівартість спирту в країнах ЄС майже на 20% нижча за українську, при тому що більшість собівартості становлять лише українські складові: старе радянське обладнання, зерно, вода та заробітна плата. Єдина причина цього всього в неефективному управлінні державною власністю", - наголосив Дорошенко. Він також додав, що за 10 років виробництво спирту знизилось в 3 рази.

"Раніше галузь виробляла харчовий спирт, спирт для горілки та технічний. Зараз лише для горілки. Але й виробництво для алкогольних напоїв також знизилось у 3 рази. Тому виникає питання: чи зменшили українці споживання горілки за цей час у 3 рази?", - заявив експерт. При цьому, зазначив Дорошенко, тенденції у спиртовій галузі, свідчать, що спроби держави отримати прибуток від галузі через підвищення акцизів, не мають жодного позитивного ефекту.

"З 2010 по 2016 роки ставки акцизу на спирт зросли в 3 рази, а надходження практично не змінилися. Високими темпами зростають й акцизи на міцний алкоголь, але доход бюджету від цього не тільки не зростає, в цьому році він навіть впав. Це говорить про те, що подальші кроки з підвищення акцизу можуть або не привести до його зростання, або знову їх зменшити. Якщо раніше акцизи з виробників горілки були в рази більше ніж від пивоварів, то за останні роки вони практично зрівнялися", - наголосив він.

Водночас директор асоціації назвав занадто оптимістичними розрахунки, що приватизація галузі миттєво розв'яже всі проблеми. За словами Дорошенка, ефект може бути досягнутий лише в комплексі з детінізацією всієї економіки.  

"Фахівці Мінагрополітики оцінюють втрати бюджету в 2016 році у 8,4 млрд грн. За 4 роки після приватизації "Укрспирту" вони розраховують на те, що в тіні залишиться лише 10% ринку. Але це занадто оптимістичні прогнози для держави, де, за оцінками світових інституцій, 40% економіки перебувають у тіні. Але знизити тінізацію на 20-30% це є реальним, а потім доля контрафакту буде знижуватись разом зі зменшенням тіні всієї економіки країни. Україна схожа на Болгарію, яка одним кроком підняла ставки акцизів на алкоголь до рівня європейських і отримала 70% ринку поза законом. З чим вже й не змогла впоратися", - сказав експерт.