Сенсація: найдавнішу астролябію знайшли на дні Індійського океану

Сенсація: найдавнішу астролябію знайшли на дні Індійського океану

Артефакт, який знайшли всередині затонулого у 1503 році в Індійському океані корабля, виявився найдавнішим досі виявленим навігаційним приладом - астролябією. Моряки у XV-XVI століттях використовували астролябії - бронзові диски, щоб вимірювати висоту сонця.

Цей прилад знайшли на кораблі "Есмеральда" у складі флотилії Васко да Гами, уламки якого виявили біля узбережжя Оману, передає ВВС Україна.

Корабель затонув в 1503 році під час шторму. Португальський мореплавець Васко да Гама був першим в історії, хто зміг доплисти морем із Європи в Індію. Підводні примари: кораблі і літаки, затонулі під час світових воєн.

Фахівці з підводної археології вважають, що цю астролябію виготовили між 1495 і 1500 роками. Це диск діаметром 17,5 см і товщиною менше двох міліметрів.

Прилад виявила експедиція компанії "Blue Water Recoveries", яка досліджує затонулі кораблі. Її очолював Девід Мернс - дослідник і автор книги "Мисливець за корабельними аваріями".

"Це велика честь - знайти щось таке рідкісне та важливе з точки зору історії. Щось, що археологи вивчатимуть, аби заповнити прогалини," - каже пан Мернс. "Вона була не схожа ні на що з того, що ми знаходили раніше, і я відразу зрозумів, що це якийсь дуже важливий прилад, бо на ньому було видно дві емблеми," - розповідає пан Мернс.

"Одну з них я упізнав одразу, це був герб Португалії [того часу]... Друга, як з'ясувалося пізніше, була персональною емблемою Мануела I, який тоді був королем Португалії," - каже пан Мернс.

Дослідники відразу припустили, що знайдений ними артефакт - астролябія, але не могли знайти на ній ніяких позначок, які використовували для визначення місцезнаходження судна. Відмітки знайшли пізніше, під час більш ретельного вивчення.

Лазерне сканування, яке здійснили вчені з Уорікського університету, показало, що на краю диска було градуювання із розподілами, що відступали один від одного на п'ять градусів.