Рівненські історики переконані, що день народження УПА саме 14-те жовтня 1942 року (Аудіо)

Рівненські історики переконані, що день народження УПА саме 14-те жовтня 1942 року (Аудіо)

14-те жовтня 1942 року день народження Української повстанської армії, і навколо цієї дати не потрібно сперечатися. У цьому переконані рівненські історики. Про це вони сказали під час засідання круглого столу з нагоди відзначення 75-ї річниці УПА.
 
Аргументи дослідників минувшини чув наш кореспондент Руслан Савуляк:

"Науковець Ігор Марчук історію УПА досліджує понад двадцять років. Розповідає, що йому неодноразово довелося пояснювати, у тому числі й колегам, яка дата є основоположною для повстанської армії.

Історик чітко розмежовує - саме "Поліська Січ" Тараса Бульби-Боровця запустила український рух опору. Але усі три його течії, - бульбівців, мельниківців і бандерівців, - єднає саме 14 жовтня 1942-го. Інший стереотип про те, що у лавах УПА за незалежність України боролися лише українці руйнує історик Андрій Жив’юк. У розсекречених архівах він віднайшов чимало спростувань про антиєврейські настрої повстанців. А ще - прямі докази присутності в лавах УПА представників багатьох націй.

Незалежно від національності, у роки Другої світової кара за участь в УПА була однакова - смерть. І попри те, що цьогоріч маємо сімдесят п’ять років зі створення повстанчої армії, у цій темі для істориків ще чимало малознаних фактів. І ці прогалини вони прагнуть заповнити".

Руслан Савуляк, Рівне, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!