Президент Порошенко виступив перед ПАРЄ у Страсбурзі (Аудіо)

Президент Порошенко виступив перед ПАРЄ у Страсбурзі (Аудіо)

Президент Петро Порошенко готовий обговорювати питання про можливість нового референдуму  щодо статусу Криму, але тільки після повернення півострова під суверенітет України. Про це Глава держави сказав сьогодні, відповідаючи на запитання членів ПАРЄ у Страсбурзі.

У своєму виступі президент окреслив усі актуальні теми внутрішньої і зовнішньої політики  нашої держави в умовах протистояння російській агресії.

Виступ Петра Порошенка у Страсбурзі слухав і наш кореспондент Андрій Лавренюк:

"Президент говорив про нову європейську Україну, яка проходить складний шлях реформ та боронить Європу від агресії Росії. Особливу увагу депутатів ПАРЄ Петро Порошенко звернув на необхідності консолідації міжнародних зусиль у продовженні тиску на Москву задля деокупації Донбасу і Криму, захисту прав українських заручників Кремля, прогресу реформ у державі, успіхів і проблем у сфері боротьби з корупцією, а також захисту національних менших, зокрема, забезпечення їхніх прав у вивченні рідної та державної української мов.

Глава держави зазначив, що нині, як і три роки тому, міжнародна спільнота Україна і Європа змушені продовжувати шукати відповідь на російську агресію, яка перетворилася на брутальний наступ не лише проти України, а проти прав людини у самому центрі Європи.

Президент нагадав  ПАРЄ про блокування з боку Росії питання щодо звільнення заручників та політв’язнів. Зокрема, Олега Сєнцова, Олександра Кольченка, Романа Сущенка та багатьох інших. Кажучи про окупований  Крим, Петро Порошенко зазначив, що на півострові Росія застосовує найгірші практики радянської репресивної машини. І закликав керівні органи Ради Європи подвоїти зусилля, спрямовані на захист прав людини та свобод.

Президент переконаний, що Україна за попередні роки значно просунулася у питанні реалізації програми внутрішніх перетворень. За його словами, в Україні відбувається повне перезавантаження судової системи, зокрема, йдеться про безпрецедентне створення нового Верховного суду та у перспективі - антикорупційного суду за рекомендаціями Венеційської комісії.

Петро Порошенко також відзначив надмірну політизацію Закону "Про освіту", зокрема, статті про мову навчання. І запевнив, що Україна буде належно гарантувати мовні права відповідно до національного законодавства та міжнародних зобов'язань і стандартів, в тому числі й права навчатися рідною мовою, при цьому – вивчаючи й державну мову – українську.

Перебуваючи у  Страсбурзі, Президент України Петро Порошенко взяв участь у відкритті на страсбурзькій алеї зірок зірки Небесній Сотні".

Андрій Лавренюк, Укрінформ, зі Страсбурга, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!