У відносинах Сербії та Хорватії чергова криза (Аудіо)

У відносинах Сербії та Хорватії чергова криза (Аудіо)

Чергова криза у відносинах Сербії та Хорватії, через яку довелося скасувати візит сербського президента до Загреба. Найвищі представники цих країн вже кілька днів обмінюються не лише нотами протесту, а й недипломатичними звинуваченнями та образами.

З подробицями наша кореспондентка у Белграді Ірина Джамич:
                 
"Приводом чергового погіршення і без того непростих  відносин Белграда та Загреба стало встановлення у Сербії пам"ятника майору Югославської народної армії Мілану Тепічу, який під час збройного конфлікту 1991 року підірвав себе разом зі складом боєприпасів, аби зброя не дісталася хорватам. Офіційний Загреб відреагував на такий крок нотою протесту, на що Белград вирішив викликати на килим представника хорватського посольства.

Однак перед зустрічним демаршем глава зовнішньополітичного відомства встиг зробити провокативні заяви, звинувативши сусідню державу в антисербській істерії, що Загреб назвав неприйнятним для дипломатичної практики випадом, який протирічить духу добросусідських відносин.

Дипломатична перепалка зайшла настільки далеко, що довелося скасувати візит президента Сербії Александра Вучича до Хорватії. Вучич зазначив, що зараз невдалий момент для візиту, а його хорватська колега Колінда Грабар-Кітарович погодилася, що останні події не сприяють атмосфері взаємної довіри.
       
Варто зазначити, що на погіршення відносин між Хорватією та Сербією попередньо вплинув і розгляд у Хорватському парламенті закону Про ветеранів, де сербська сторона представлена як агресор".

Ірина Джамич, Сербія, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!