Мінекології встановило квоти на відстріл тварин (Аудіо)

Мінекології встановило квоти на відстріл тварин (Аудіо)

Мінекології дозволило полювання на лося. Міністерством встановлено квоти на відстріл цих тварин на рівні ста шістдесяти особин протягом року. Представники відомства стверджують, що це рішення є балансом між позицією природоохоронних організацій та мисливських товариств.

Чому вирішили дозволити відстрілювати й так нечисленну популяцію? З"ясовувала Наталія Чабанна:

В Україні станом на 2017рік налічується близько 6600 лосів (з них частина, ймовірно, заходить з Польщі та Білорусі). У 1991-му їх було 15 тисяч – розповів директор київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. Для порівняння він наводить дані про популяцію цієї тварини в сусідніх державах. В Білорусі їх 40 тисяч, в Польщі – 30 тисяч, в Швеції – 300 тисяч, у Фінляндії – 150 тисяч. Хоча, ще у двотисячному році у тій-таки Польщі їх налічувалося усього 200 особин, говорить Володимир Борейко.

В Україні ж розмова про охорону лосів чи внесення їх до червоної книги лише починається. Передусім потрібно визначити точну кількість цих тварин та ареал їхнього проживання, - вважає Остап Семерак.

Міністр нагадав, що кілька останніх років в Україні існувала заборона на полювання на лосів, проте, від міністерства аграрної політики та продовольства надійшло прохання дозволити полювання на них. Пояснює перший заступник міністра Максим Мартинюк.

У мінагропроді просили квоту на вбивство трьохсот тварин. Мінекології після консультацій з екологами та вченими погодилось на 160. Екологи наполягають на повній забороні. Говорить голова громадської еколого-правової організації "Еко-право-Київ", викладач кафедри екології національного університету Києво-Могилянська академія Борис Васильківський.

Окрім охорони самих лосів, екологи закликають міністерство екології розширити загалом природоохоронні території, аби шанс на виживання мали не лише ці тварини, але і усе розмаїття тварин та рослин на них".

Наталія Чабанна. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!