ЄС не визнає легітимність референдуму в Каталонії (Аудіо)

ЄС не визнає легітимність референдуму в Каталонії (Аудіо)

Європейський Союз не визнає легітимність проведеного напередодні референдуму про державну незалежність іспанського регіону Каталонія та закликає усі політичні сили Іспанії до діалогу. Відповідну заяву президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера озвучив сьогодні речник керівної інституції ЄС МаргарІтас ШІнас.

З подробицями наш кореспондент у Брюсселі Андрій Лавренюк:

"Згідно з конституцією Іспанії, голосування в Каталонії, яке відбулось напередодні  було незаконним. Від Єврокомісії президент Жан-Клод Юнкер неодноразово заявляв, що це є внутрішнє питання Іспанії, яке має бути врегульоване згідно з конституційним порядком цієї країни", - сказав головний речник Єврокомісії Маргарітас Шінас.

Він також наголосив, що  Брюссель переконаний у необхідності забезпечення єдності та стабільності Іспанії. "Ми закликаємо усіх причетних до якнайшвидшого повернення -  від конфронтації до діалогу", - зазначили у керівній інституції ЄС. А також додали, що Єврокомісія довіряє уряду Іспанії у розв’язанні конфліктної ситуації.

Відреагували на ситуацію в іспанській Каталонії й інші європейські політики. Вони  закликали до мирного і політичного вирішення конфлікту. "Насильство ніколи не може бути відповіддю. Ми засуджуємо усі форми насильства та вкотре наголошуємо на політичному діалозі", - наголосив прем’єр  Бельгії Шарль Мішель.

Щодо ситуації в Іспанії також висловився  голова уряду Словенії Міро Церарю, цитую: "Я закликаю до політичного діалогу, дотримання верховенства права та мирного врегулювання", - сказав  очільник словенського уряду.

У Європарламенті політична група "Зелених" вимагає проведення слухань щодо ситуації в Каталонії на пленарній сесії, що розпочалася цього тижня у Страсбурзі. Водночас, ця ініціатива  нині заблокована фракціями Європейської народної партії та Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, де великий вплив мають іспанські депутати.

Лідер європейських лібералів Гі Верховстадт наголосив, що не хоче втручатися у внутрішні справи Іспанії, натомість теж закликав до деескалації ситуації. Також у ЄС відзначають агресивну російську пропаганду, яка активно поширювала фейкову інформацію про ситуацію навколо референдуму в Каталонії".

Андрій Лавренюк, Укрінформ, з Брюсселя, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

  

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!