Естонія планує збільшити витрати на оборону (Аудіо)

Естонія планує збільшити витрати на оборону (Аудіо)

Наступного року Естонія планує суттєво збільшити витрати на оборону. У проекті Держбюджету-2018, який схвалив уряд цієї країни, витрати зростуть до  понад 2 відсотків ВВП.  Проект кошторису вже передано на розгляд естонського парламенту.

З подробицями - наша власна кореспондентка у Таллінні Віра Коник:

"Доходи головного кошторису Естонії на наступний рік нараховуватимуть понад 10 з половиною мільярдів євро. Естонський уряд пропонує збільшити неоподаткований мінімум для фізичних осіб, більше інвестувати в охорону здоров’я, підвищити зарплати деяким категоріям працівників, а також дещо збільшити соціальні виплати.

Рекордну суму коштів за всю історію Естонії отримає Міністерство оборони країни. Голова цього відомства Юрі Луйк пояснив, цитую: "В Естонії існує політичний консенсус щодо пріоритетності фінансування системи захисту країни", кінець цитати. З цією метою проектом кошторису передбачено надати Міноборони майже 530 мільйонів євро, що становить понад  2 відсотки  ВВП. За словами пана Луйка, більшість з цих коштів будуть витрачені на зміцнення обороноздатності країни. Решту спрямують на фінансування витрат, пов’язаних із перебуванням в Естонії військових підрозділів союзників по НАТО, а також заходи в рамках інвестиційної оборонної програми, зокрема, розвиток військової авіабази Емарі.

Нагадаю, згідно зі статутом Північно-атлантичного альянсу, країни-члени зобов’язані витрачати на оборону 2 відсотки ВВП. Естонія є однією з небагатьох країн, які дотримуються цієї норми, а віднедавна перевищують її".

Віра Коник, з Таллінну для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!