На виборах в Естонії перемогла опозиція

На виборах в Естонії перемогла опозиція

Опозиційна ліберальна Партія реформ здобула перемогу на парламентських виборах в Естонії, що відбулися 3 березня. Про це повідомляє Deutsche Welle.
 
Згідно з оприлюдненими в ніч на понеділок, 4 березня, даними Республіканської виборчої комісії, Партія реформ набрала 28,8 % голосів, що забезпечить політичній силі 34 мандати в парламенті і дозволить очолити формування майбутнього уряду країни.
 
Правляча Центристська партія здобула майже 23% та 26 місць у 101-мандатному парламенті. На третьому місці — правопопулістська Консервативна народна партія Естонії (EKRE) з 17,8% та 19 депутатів. Такий результат більш ніж удвічі перевищує показник, здобутий нею на парламентських виборах чотири роки тому.
 
Націоналістичній партії Isamаa (Вітчизна), що дотепер входила до складу урядової коаліції, віддали свої голоси 11,4 % та 12 місць у парламенті. Ще одна правляча партія - Соціал-демократична - на нинішніх виборах послабила свої позиції: за неї проголосували 9,9 % виборців та 10 мандатів.
До складу нинішньої урядової коаліції входили Центристська партія, Isamаa та соціал-демократи. Щодо формату майбутньої урядової коаліції поки нічого певного не відомо. Однак ще до виборів ліберальна Партія реформ та Центристська партія виключили будь-яку співпрацю з популістами, котрі побудували свою передвиборну риторику на євроскептичних та ксенофобських гаслах.
 
Так само немає певності щодо можливої співпраці між цими двома провідними політичними силами: керівництво Партії реформ вже вказало на розбіжності з Центристською партією в таких питаннях, як податкова політика, право на громадянство та освіта.
 
Зазначимо, Парламент Естонії — Рійгікогу обирають на чотири роки. На цьогорічних виборах явка становила 63,1 відсотка. Чверть виборців проголосували онлайн, що стало новим рекордом в е-голосуванні. Естонія є першою країною у Європі, котра запровадила електронне голосування ще в 2005 році.
 
Фото: International news