Українці їздять скуповуватися до Польщі (Аудіо)

Українці їздять скуповуватися до Польщі (Аудіо)

Українці  все частіше їздять за покупками до Польщі. І витрачають майже удвічі більше грошей, ніж німці. Про це свідчить рейтинг іноземних покупців за другий квартал цього року, який  оприлюднило  Головне статистичне управління  цієї країни. За словами експертів, левову частину покупок роблять не тільки   українці, які приїздять у країну над Віслою,  а й ті, хто працює у Польщі і часто їздить додому.

З Варшави повідомляє наш  кореспондент Андрій Хоменко:

"Іноземці упродовж квітня, травня і червня скупилися в Польщі на суму понад 2,5 млрд євро. Майже половину витратили  німці, понад 20% - українці та чехи – 11,  потім – словаки, білоруси, литовці і найменше, – росіяни. Але, якщо взяти до уваги середню вартість чеку, серед представників окремих країн-сусідів під час одного візиту до Польщі, то рекордну суму витратили саме наші співгромадяни. Український споживач у ІІ кварталі в середньому скуплявся  на 180 євро, на відміну від німців, які  купували не більше ніж на  105.

Іноземці у Польщі здебільшого купують промислові товари – 83% витрат, харчі та безалкогольні напої – 13%. Найбільшою популярністю користуються польські матеріали для будівництва та ремонту житла і прилади електронної та побутової техніки .

Кшишитоф Інґлот з рекрутингової компанії Personnel Service зазначає - що українці залишають у Польщі майже всю свою зарплату. Експерт переконаний, що витрати  наших співгромадян будуть надалі лише зростати, оскільки потреба в українських працівниках серед польських роботодавців  збільшилась цього року на чверть".

Андрій Хоменко з Варшави для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!