У Брюсселі тривають переговори між ЄС та Великобританією (Аудіо)

У Брюсселі тривають переговори між ЄС та Великобританією (Аудіо)

У Брюсселі цього тижня триває четвертий раунд переговорів між Європейським Союзом та урядом Великобританії про умови виходу країни із Спільноти.

З подробицями наш  кореспондент з Брюсселя Андрій Лавренюк:

"ЄС і Британія визначили три пріоритети на черговий раунд переговорів про Brexit. Йдеться про забезпечення права громадян, вирішення фінансових спірних питань та про кордони Ірландії.

Про це заявили головний перемовник від Євросоюзу Brexit Мішель Барн’є та керівник переговорної групи від Лондона, державний секретар Сполученого Королівства Девід Девіс.

Мішель Барн’є заявив, що за шість місяців, упродовж яких ведуться переговори, сторони наблизилися до моменту виходу Британії.

У свою чергу, представник Лондона Девід Девіс відзначив, що у питанні прав людини британська сторона готова домовлятися лише у відповідності до законодавства своєї країни.

Нагадаємо, Лондон наполягає на так званому "м’якому" Brexit, щоб для британських громадян та компаній  залишили більшість переваг, які мають країни-члени ЄС. Це стосується вільного доступу на європейські ринки, вільні подорожі громадян до ЄС, та  права на працевлаштування.

Водночас у Брюсселі наполягають на жорстких умовах та наслідках виходу Британії. Також особливі дискусії тривають й навколо фінансових зобов’язань Великобританії перед довготерміновим бюджетом ЄС. Офіційний Брюссель вже виставив Лондону рахунок за Brexit у розмірі 75 мільярдів євро. Британія з цим категорично не погоджується, відтак подальші раунди будуть складними і можуть затягнутися ще на декілька років".

Андрій Лавренюк, Укрінформ, з Брюсселя, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!