На Волині жителі п'ють отруєну воду (Аудіо)

На Волині жителі п'ють отруєну воду (Аудіо)

На Волині жителі села Бужани п'ють отруєну гербіцидами воду. Вміст хлорорганічних сполук у криницях та водонапірних баштах перевищено у 40 разів, дусту - у 96. Це пов'язують з сількогосподарськими отрутохімікатами, які були захоронені на території села ще у 80-х.
   
Ситуацію вивчала наша кореспондентка Світлана Мех:
                
"Голова сільської ради Роман Груцький розповів, що токсичні препарати альдрин та симазин, що використовуються для боротьби з бур"янами, за радянського союзу, коли у них був один із передових в області колгоспів, просто захоронили на території господарського двору. Залізні бочки із отрутою випадково відкопали у травні, хоча старожили підозрювали про їх існування.

Наразі, як зазначає сільський голова, забруднено не лише підводні горизонти, а й грунт. Значне перевищення токсичних речовин виявлено у всіх криницях та трьох водонапірних баштах села Бужани.

В управлінні Держпродспоживслужби у Волинській області підтвердили небезпечність вживання забрудненої гербіцидами води. Говорить начальник управління  Богдан Лозинський.

Уже давно Горохівський район, де розташовані й Бужани, лідирує у поповненні сумної статистики щодо онкологічних захворювань. Ціна питання – близько 2 млн. За ці кошти необхідно утилізувати отрутохімікати, замінити всі три водонапірні башти та сільський водопровід. А також забетонувати стару свердловину".

Світлана Мех. Українське радіо.

Прослухати репортаж 

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!