КНДР постраждає від європейських санкцій

КНДР постраждає від європейських санкцій

У столиці Естонії Таллінні, на неофіційній зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС йшлося і про необхідність виробити спільну позицію щодо дій Північної Кореї.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан вважає, що ці дії Північної Кореї можуть стати незабаром небезпечними для Європи. "Важливо, щоб сьогодні на наших дискусіях ми могли домовитися про надзвичайно тверду позицію щодо Північної Кореї і щоб Європейський Союз ухвалив рішення про санкції".

Міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель, виступаючи перед початком зустрічі у Таллінні, заявив: "Якщо одна країна робить поступ у створенні ядерної зброї, то, на жаль, інші намагатимуться зробити те ж саме, а наші діти та онуки виростуть у дуже небезпечному світі. Тому добре, що Європейський Союз переймається цією проблемою і намагається знайти спільну позиція, зокрема щодо посилення санкцій проти Північної Кореї".

На думку Верховного представника ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Федеріки Моґеріні, необхідно посилити економічний тиск на Північну Корею, підтримати нову Резолюцію Ради безпеку ООН щодо жорсткіших економічних заходів, і "вивчити питання нових автономних санкцій Європейського Союзу щодо Північної Кореї, щоб переконатись, що всі повністю та суворо реалізують вже схвалені економічні заходи".

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберґ заявив журналістам у Таллінні, що поведінка Північної Кореї є глобальною загрозою і вимагає глобальної реакції, єдиної глобальної відповіді. Він наголосив, що "вже є санкції, погоджені в ООН, і надзвичайно важливо, щоб усі ці санкції були повністю введені в дію, оскільки поведінка Північної Кореї є глобальною загрозою і вимагає глобальної реакції, єдиної глобальної відповіді".

Нагадаємо, причиною ініціатив щодо посилення санкцій є все нові випробування Пхеньяном ядерних боєзарядів і балістичних ракет, що заборонено попередніми резолюціями Ради безпеки ООН. Проти такого кроку нині виступають Росія та Китай.