Миротворці ООН потрібні на всій території окупованого Донбасу

Миротворці ООН потрібні на всій території окупованого Донбасу

У Державному департаменті США вважають, що миротворча місія ООН повинна бути розміщена на всій території конфлікту на Донбасі, а не тільки на лінії зіткнення.  

Про це заявила речниця Держдепу США Гетер Науерт, повідомляє "АР".

"Будь-яка подібна миротворча сила має отримати широкий мандат для забезпечення миру та безпеки по всій окупованій території  України", - сказала Науерт. За її словами, така сила може захистити українців і допомогти відновити суверенітет України. У США хочуть, щоб миротворці розгорнулися по всій території Східної України, а не тільки вздовж лінії зіткнення, як це пропонують у Російській Федерації.  

Раніше повідомлялося, що президент Росії Володимир Путін у вівторок, 5 вересня, погодився з ідеєю введення миротворців ООН на Донбас, але заявив, що ці сили мають перебувати лише на лінії розмежування і що це потрібно узгоджувати з ватажками ЛНР і
ДНР. Путін також повідомив, що доручив російському МЗС внести проект резолюції щодо миротворців на Донбасі на розгляд Ради безпеки ООН.

У МЗС України після цієї заяви наголосили, що Росія спотворює ідею розгортання місії. Українські дипломати наголошують, що на Донбасі під виглядом миротворців не може бути присутній військовий чи інший персонал сторони-агресора, а також не може бути мови "про отримання згоди на проведення операції з підтримання миру від незаконних збройних формувань, які діють на території ОРДЛО за підтримки, фінансування і матеріально-технічного забезпечення з боку Росії".  

Раніше, 22 серпня, Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна восени на сесії Генеральної асамблеї ООН вийде з ініціативою про введення миротворців ООН на непідконтрольні території Донбасу.