Російський літак над Вашингтоном

Російський літак над Вашингтоном

Російський літак провів спостережний політ над будівлями Капітолію, ЦРУ, Пентагону та іншими центрами ухвалення рішень у Вашингтоні після того, як оборонне відомство санкціонувало такі дії.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Політ, який викликав стурбованість у засобах інформації та в політичних колах США, є частиною давньої програми спостереження за договором про відкрите небо, що дозволяє обом країнам прольоти неозброєних спостережних літаків над територією один одного", - йдеться у повідомленні.

Телеканал CNN і видання "Politico" повідомили, що, крім прольоту над Вашингтоном, російський літак Tу-154M мав пролетіти над Бедмінстером у штаті Нью-Джерсі, де відпочиває президент Дональд Трамп, а також над президентською резиденцією в Кемп-Дейвіді в штат Меріленд. Представник Пентагону Ден Гефні заявив, що не може підтвердити шлях літака, доки його місія не закінчиться.

Нагадаємо, Угода про відкрите небо - багатостороння міжнародна угода, підписана 24 березня 1992 року в Гельсінкі представниками 23 держав-членів ОБСЄ.

Її мета - сприяння зміцненню довіри між державами через удосконалення механізмів контролю за військовою діяльністю та за дотриманням чинних договорів у галузі контролю над озброєннями.

Договір встановлює режим відкритого неба, мета якого - забезпечити можливість його учасникам здійснювати обльоти територій один одного. На кінець 2014 року учасниками договору були 33 країни.