Київ переходить на безготівкову оплату паркування (Аудіо)

Київ переходить на безготівкову оплату паркування (Аудіо)

З 10 серпня водії зможуть розрахуватися за цю послугу винятково через паркомат, смс, мобільний додаток, або ж за допомогою місячного талону. Міська влада і громадські активісти вважають, що в такий спосіб вдасться припинити тіньовий обіг готівкових коштів у сфері паркування і спрямувати ці надходження у бюджет. Хоча, не одразу.

Про деталі - наша кореспондентка Юлія Конішевська:

"Паркувальник Володимир показує водієві, де можна поставити автівку, а потім, перемовившись із ним кількома словами , бере  гроші і прямує до паркомата, за хвилину повертається з талоном. На чеку інформація про час паркування і тариф. Чоловік каже, що керівництво суворо стежить за цим. Одна біда: часто власники автомобілів не хочуть оплачувати додатковий час перебування на парковці.

Паркувальники хоч би нагадують водіям про те, що потрібно оплатити стоянку. А хто ж робитиме це, коли їх приберуть з київських вулиць? Чи варто сподіватися на сумління водіїв? Навряд, - кажуть громадські активісти. Зараз на законодавчому рівні не передбачене покарання за несплату паркування, але проект уже підготовано, - каже експерт Реанімаційного пакету реформ - Київ Михайло Серебряков.

А поки закон не прийнятий, контроль за паркуванням на столичних вулицях здійснюватимуть інспекторИ комунального підприємства "Центр організації і безпеки дорожнього руху", - каже директор Департаменту транспортної інфраструктури Київської держадміністрації Сергій Симонов. Але і паркувальники без роботи не залишаться, їхперепрофілюють.

Водії, з якими я поспілкувалася, кажуть, що нові правила паркування цілком підтримують. У липні на 5-ти паркувальних майданчиках Києва громадські активісти провелИ експеримент "Чесна парковка". Вони  стежили за тим, щоб водії платили за місце без посередництва паркувальників. Як наслідок – за місяць находження до міського бюджету від цих майданчиків зросли у 3-5 разів".

Юлія Конішевська. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі- слухай новини! Щогодини на Українському радіо!