Деталі саміту Американо-Адріатичної Хартії у Чорногорії (Аудіо)

Деталі саміту Американо-Адріатичної Хартії у Чорногорії (Аудіо)

Віце-президент США Майк Пенс розкритикував Росію за вплив на Балканах. Напередодні він взяв участь у саміті Американо-Адріатичної Хартії у Чорногорії, де зазначив, що Росія дестабілізує регіон та намагається силою окреслити кордони на Заході Балкан.

Детальніше про теми, які обговорювались під час саміту, розповість наша кореспондентка в Сербії Ірина Джамич:

"Ваша хоробрість особливо у фазі російського тиску надихає світ» такими словами звернувся Віце-президент США Майк Пенс звернувся до господарів саміту Американо-Адріатичної Хартії. Принагідно Пенс привітав Чорногорію із нещодавнім вступом до НАТО. Пенс засвідчив підтримку нової адміністрації США євроатлантичних прагнень західних Балкан і зазначив, що Сполучені Штати мають намір посилювати співпрацю зі збройними силами у цих країнах щоб, цитую "зменшити залежність Балкан від російської воєнної техніки".

Американо-Адріатична Хартія була створена 2003 року задля допомоги балканським країнам стати членами НАТО. Сербія, через політику військового нейтралітету, не є членом цього регіонального утворення, однак має у ньому статус спостерігача. Белград на саміті в Чорногорії представляла прем’єр-міністр Ана Брнабіч. Глава сербського уряду на зустрічі з віце-президентом Сполучених Штатів Америки зазначила, що одним із пріоритетів її уряду є поліпшення двосторонніх відносин зі США та висловила сподівання на підтримку європейського шлЯху Сербії з боку нової адміністрації Сполучених Штатів. На зустрічі йшлося також про переговори між Белградом та Приштиною, зокрема Майк Пенс зазначив, що США всіляко підтримуватиме діалог до повної нормалізації відносин Косова та Сербії. В свою чергу Ана Брнабіч наголосила на необхідності втілення вже досягнутих домовленостей, зокрема формування Об’Єднання Сербських муніципалітетів.

Аналітики оцінюють візит американського високопосадовця як повернення Сполучених Штатів на Балкани".

Ірина Джамич. Сербія, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!