"История гагаузов Украины" презентована в Києві

"История гагаузов Украины" презентована в Києві

Унікальна книга "История гагаузов Украины" нещодавно побачила світ. Це перше такого масштабу наукове видання, яке висвітлює історію цього народу, наголосив президент ВГО "Союз гагаузів України" Василь Келіогло під час презентації видання в Укрінформі.

"Це знаменна подія для гагаузів не тільки України, а й усього світу. Тому що вперше в світі історія   гагаузів виходить в такому масштабі, в такому обсязі. І це тільки перший крок у дослідженні багатовікової історії гагаузів, яка є частиною історії України", - наголосив Келіогло.

Подібного видання немає навіть у Молдові, де мешкає набагато більше гагаузів, ніж в Україні, і тому для нас це предмет величезної гордості, наголосив директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш.
    
Нагадаємо: Україна - друга держава в світі за чисельністю цієї унікальної спільноти - спільноти гагаузів. Тут мешкає від 31, за офіційними даними, до 35 тисяч, за неофіційними, тих, хто себе вважає членами цієї громади. Рідна мова - гагаузька.

Це 7-річна праця науковців, що містить чимало документів, які досі не публікувались. Книгу завершили рік тому і видали завдяки фінансовій підтримці Турецького агентства зі співробітництва та координації (ТІКА). Вона має наклад тисячу примірників.