Гурт "квіткіс": "Ми панки, бо робимо те, що нам хочеться"

Гурт "квіткіс": "Ми панки, бо робимо те, що нам хочеться"

Бути панком у XXI сторіччі не зобов'язує до носіння ірокезу, достатньо почуватися вільною людиною й прагнути свободи для всіх інших. За таким принципом живе та творить київський гурт "квіткіс". 

Його лідер, Дмитро Войналович, в ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь презентував новий альбом "Ритмоплин" та поговорив з ведучою Ксенією Івась про легендарних українських виконавців, теми панківських пісень і концертні плани на найближче майбутнє. 

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Новими піснями ми висловлюємо повагу тим українським гуртам і виконавцям, які зароджували, просували у роки Незалежності українську музику

Дмитре, що з виходом альбому "Ритмоплин" отримали ваші слухачі? 

Це абсолютно новий звук, нові тематики, яких не було в наших попередніх двох студійних і міні- альбомах, але разом з тим у "Ритмоплині" теж є концепція. Якщо раніше був ліричний герой, який страждав, кохав, то концепція цього альбому сформована так, що новими піснями ми віддаємо шану, висловлюємо повагу тим українським гуртам і виконавцям, які зароджували, просували у роки Незалежності українську музику, без творчості яких, швидше за все, не було б і "квіткіс". Тож, починаючи з гуртів "Воплі Відоплясова", "Брати Гадюкіни", закінчуючи FliT, "Димною Сумішшю", називати можна насправді нескінченно багато, то це для них альбом. 

Як саме в альбомі ви виявили шану та повагу до цих гуртів?  

На створення кожної пісні в альбомі "Ритмоплин" нас надихнули слова чи музика якогось гурту. Наприклад, трек "Kurwa" написаний за майже однойменною композицією гурту "Пан Пупец`" з Івано-Франківська. Слава Богу, вони зараз хоч і рідко коли, але грають. 

Як ставитися із повагою до музики минулого, при цьому не повторювати її, а винаходити своє? 

Ми стараємось комбінувати. Скажімо, є класні й самобутні "Воплі Відоплясова" та "Димна Суміш", ми взяли ці дві одиниці, дві легенди – і спробували трошки ввести у свою музику. Вийшло у нас чи ні, це вже мають визначити слухачі, критики. Щось нове завжди є, по суті, симбіозом із чимось старим. Ми ризикнули, спробували, мені здається, що до нас такого ніхто не робив. І це дуже класно, ми кайфонули. За відгуками бачимо, що людям здебільшого теж подобається, хоча дехто і захейтив. Є ті, хто сміються з нашого "Голуба", кажуть, що це пародія на пісню "Їжачок" гурту FliT. Це не пародія, а, скоріше, продовження історії.

Ви отримали реакцію від легендарних артистів на цей альбом?

Не отримали, і я не впевнений, що вона нам потрібна. Ми зробили "Ритмоплин", по-перше, для себе. По-друге, щоб вшанувати легендарні українські гурти. По-третє, щоб нагадати про них людям. Якщо після прослуховування цього альбому хтось звернеться до тих гуртів, про які йдеться в альбомі, то, мені здається, це буде класно, бо ми обрали музикантів, за яких точно не соромно.

Фото: Лілія Лилик, Радіо Промінь

Певний слід в історії української культури, як би це пафосно не звучало, ми лишили

Дмитре, ваш новий альбом – це чергова співпраця із саундпродюсером Костянтином Шелудьком.  Яку роль він зіграв у створенні "Ритмоплину"?

Так, і, думаю, не остання. У створенні "Ритмоплину" Костя зіграв абсолютно таку саму роль, як і в попередніх альбомах. "Ритмоплин" ми записали на студії за один день, а він вже потім зводив весь матеріал, додавав якісь приколяси. І курував всією роботою під час запису. 

Він більше критикує вашу музику чи, можливо, сам пропонує якісь музичні рішення?

Думаю, що краще у Кості запитати, але з того, що ми бачимо, то, здається, йому подобається з нами працювати. Він більше як наставник – допомагає, радить, не вдається до необґрунтованої критики.

Здебільшого рок-музиканти самі продюсують свою музику. Яка перевага того, що ви маєте власного саундпродюсера?

Костянтин Шелудько – це людина з колосальним досвідом, який грав у купі гуртів, і зараз виступає з різними топовими артистами. Мені здається, що логічно і нормально довіриться йому у цій справі.

За твоїми відчуттями гурт "квіткіс" вже зробили щось таке, за що вас мають поважати наступні покоління?

Буде класно, якщо хтось продовжить грати таку ж музику, якщо будуть "каверить" чи присвячувати нам пісні. Але я про це взагалі поки не думаю. У нас іще купа всього в планах. Можливо, років за п'ятдесят я до цієї теми повернуся.

Чи вдалося вам винайти щось своє – унікальне?

Гадаю, про це мають судить глядачі, слухачі. Мені здається, що вже якийсь певний слід в історії української культури, як би це пафосно не звучало, ми лишили. 


Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Хочеться давати позитивні емоції, щоб світ ставав кращим 

За твоїми відчуттями, чи живий панк зараз, у XXI столітті? 

Якщо говорити про Україну, то дуже багато молодих гуртів грають панк-музику. Взагалі панк – це більше про стиль життя, бо ділити музику на панк, альтернативу, метал, інді – це вже давно неактуально. Навіть ми у "Ритмоплині" граємо не той поппанк, який був на нашому першому альбомі. Тут вже ми намішали і фанк, і панк, і все на світі. Тобто ми панки, бо робимо те, що нам хочеться.  

Якщо говорити про теми, то сучасний панк він про що?

Про життя. Мені здається, що сучасний панк і поппанк, та й взагалі вся музика повинна бути життєстверджувальною, бо суму і так вистачає. Нам непритаманно співати, скажімо, про смерть. Я взагалі не розумію музикантів, які продукують пісні про безвихідь чи щось аналогічне.   Хочеться давати позитивні емоції, щоб світ ставав кращим. 

У вашому попередньому альбомі "Всяка музяка" було багато сексу і в цьому альбомі теж йдеться про стосунки. Чи є інші якісь теми для пісень? 

Так, є. Наприклад, в цьому альбомі є пісня "РобиЩОСЬ!". Вона з матюками, але має життєстверджувальний настрій. Також можна згадати трек "Привиди", присвячений героям, які боронять нашу землю. У нас багато всього є, просто все одно хочеться подавати матеріал з позитивом, як я й казав раніше. Класно, коли люди кажуть, що послухали наші пісні й повеселилися, коли їх вмикають на весіллях. Ми цього й прагнемо. 

В альбомі "Ритмоплин" ви свідомо уникали теми війни…

Ми не хочемо паразитувати на цій темі. "квіткіс" записали й випустили пісню "Привиди" навесні 2022 року, коли це було актуально. А зараз співати про труднощі війни, сидячи десь в барі, попиваючи комбучу, як дехто робить, ми не хочемо, бо це, як мінімум, нечесно.   

Дмитре, як у вас із концертами?

Восени плануємо великий концерт – презентацію альбому "Ритмоплин", а потім буде ще багато всяких сюрпризів. Можливо, тури, можливо, якісь концерти, але це все залежить від ситуації, від того, наскільки швидко будуть мерти кацапи.  


 

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.