В Україні відзначають День Перемоги над нацизмом

В Україні відзначають День Перемоги над нацизмом

У Києві правоохоронці затримали двох осіб, які намагалися розгорнути банер з георгіївськими стрічками під час масових заходів у центрі міста. Про це повідомив очільник столичної поліції Андрій Крищенко. Він додав, що зафіксовано ще кілька порушень громадського порядку. Противники акції "Безсмертний полк" кинули димову шашку у бік правоохоронців. Постраждалих немає. Також поліцейські вилучили у людей поважного віку кілька георгіївських стрічок.

У Дніпрі під час ходи представників Соціалістичної партії та Опозиційного блоку до монумента Слави між ветеранами АТО, молодиками спортивної зовнішності та поліцією сталися сутички. Правоохоронці застосували кийки, постраждали кілька ветеранів війни на Донбасі, одного з розбитою головою забрала карета швидкої допомоги.

Штовханина між ветеранами і патріотично налаштованими активістами сталася  у Житомирі під час покладання квітів на Майдані  Перемоги. Один із ветеранів ніс червоний прапор з комуністичною символікою. Це і спровокувало сутичку. Поліція вчасно вгамувала пристрасті. Після церемонії покладання квітів близько тисячі людей вирушили до монумента Слави, де продовжилися святкування 72-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Відзначення Дня Перемоги у Львові минуло спокійно, без сутичок. Для забезпечення правопорядку і уникнення провокацій добровільно зголосилися допомагати поліції ультраправі організації. Біля Монумента слави лише поодинокі люди поклали квіти. Найчисельнішими учасниками були поліція та журналісти. На Марсовому полі священики відслужили панахиду. У ній взяли участь близько 100 людей. Це представники ветеранських організацій, кілька ветеранів та їхні родичі. Одна жінка на Марсовому полі намагалася пройти з георгіївською стрічкою, однак після розмови з правоохоронцями для уникнення конфліктних ситуацій зняла її. Наприкінці урочистостей на Пагорбі слави активістка демонстративно спалила георгіївську стрічку, яку вона знайшла біля вічного вогню.