Україна має шанси на успіх у Міжнародному суді ООН

Україна має шанси на успіх у Міжнародному суді ООН

Другий день поспіль Міжнародний суд ООН розглядає позов нашої держави проти Росії. Такий прогноз озвучив сьогодні колишній Уповноважений України в міжнародному суді ООН Володимир Василенко.

Нагадаємо: Україна позивається проти Росії за звинуваченнями у тероризмі та утиску прав людини на Донбасі і в Криму. Водночас, ескперт зауважує: не варто мати завищені очікування від наслідків позитивного судового рішення.

Адже не йдеться про кримінальну відповідальність російських високопосадовців за збройну агресію. Це не в компетенції Міжнародного суду ООН. Він може лише юридично зафіксувати факти фінансування тероризму та расової дискримінації і змусити зобов’язати Росію прибрати її війська з Донбасу і припинити постачання зброї її найманцям.

Росія, ймовірно, ігноруватиме рішення суду ООН, припускає Володимир Василенко. Та навіть в такому разі Україна буде у виграші, вважає експерт.

Тим часом, перед Міжнародним судом ООН у Гаазі відбулася нечисленна акція протесту родичів загиблих у катастрофі рейсу МН17 Малайзійських авіаліній. Люди прийшли до Палацу миру, знаючи, що сьогодні в суді виступає російська сторона.