Нік Лисицький: "Як епічний герой Кий може скласти гідну конкуренцію Королю Артуру"

Нік Лисицький: "Як епічний герой Кий може скласти гідну конкуренцію Королю Артуру"

Про Короля Артура знають абсолютно всі, про нього знято купу фільмів. Про українського епічного героя Кия написана аж одна книга – і українці знають лише про те, що в нього були два брати і сестра


 

0:00 0:00
10
1x

Фото надане письменником

Наприкінці березня у Києві відбулась презентація епічного фентезі Ніка Лисицького "Кий і Морозна орда". Не секрет, що в Україні досі не вистачає якісної україномовної літератури для дітей – а саме це стратегічний продукт, який формує мислення дітини, національні інтереси і зрештою наш безпечний простір. "Кий і Морозна орда" має зменшити цей дефіцит і стати приємним поповненням дитячої бібліотеки.

Особливість книги полягає, зокрема, у тому, що вона створена на основі українських архетипів. Події відбуваються у вигаданому світі, описаному за мотивами українських міфів та легенд. "Кий та Морозна орда" позиціонується як українська відповідь Гаррі Поттеру і Персі Джексону. Це перша книжка серії "Епічні пригоди міфічних героїв у Багатосвіті", дії якої розгортаються у мультивсесвіті з давніми богами і героями міфів та легенд. В романі розповідється про парубка Кия, який безтурботно живе на околиці села Калинове. Та одного разу в його світ приходить біда: зима ніяк не закінчується – так само, як для багатьох із нас не закінчується лютий 2022-го. 

Як знайшовся головний герой роману, які меседжі закладав автор у свою книжку і чому варто читати фентезі – Анна Заклецька і Денис Денисенко розпитали Ніка Лисицького в ефірі програми "Ранок Про" на Радіо Промінь.

Привіт, Ніку! Дуже раді, що ти з ними сьогодні в ефірі!

Привіт! І я дуже дякую вам за гарні відгуки! Це мотивує зараз вже працювати над другою книжкою. 

О! А розкажи про другу книжку – про що там буде?

Робота над другою книжкою вже почалась. А про що вона саме – мабуть, ще не треба говорити.

Щоб не підслухала Морозна орда. Дивись, ми завжди зачаровувались голлівудськими героями: захоплювались Джекі Чаном і східними єдиноборствами – і так мало знали про козацьке характерництво! Майже нічого не знали про власних українських героїв – тих же засновників Києва. В твоєму романі Кий постає в дуже несподіваній іпостасі, і в багатьох виникає питання – чи дійсно це той самий хлопчина, який потім заснував наше місто?

Власне, про Кия – це цікава історія. Вона почалась із того, що я досліджував українських епічних героїв для YouTube-передачі "Енциклопедія української міфології". І, досліджуючи, знайшов образ Кия – по-перше. А по-друге, намагався знайти подібні образи в інших міфологіях світу і порівняти. 

Напевно, найвідомішим образом епічного героя є Король Артур. Про нього знають абсолютно всі, про нього знято купу фільмів – найсвіжішій від Гая Річі вийшов кілька років тому. Кий так само є нашим епічним героєм. Але про нього написана аж одна книга – про те, що в нього були два брати і сестра. Все, на цьому увага до цього епічного героя вичерпується. 

Мені захотілося виправити цю ситуацію. Мета моєї книги – щоб Києм цікавились і про нього знали так само, як і про Короля Артура. Але звісно, враховуючи що це фентезі, Кий тут постає не як історичний персонаж, а як міфічний напівлегендарний герой. Тут, можна сказати, описана його юність, яка проходить у фантастичному світі. А в майбутньому – в наступних книжках, – не будемо забігати наперед, але, можливо, буде викладено і більш історична версія діяльності Кия. 

Приємно, що зараз потроху з’являються і мультики, і комікси, і фільми, в тому числі для дітей наймолодшого віку, про наших українських міфічних героїв. Сподіваємось, в майбутному про них знатимуть не гірше, ніж про Тора чи того ж Короля Артура. Але давай змінимо тему. За підтримки Українського культурного фонду під твоїм керівництвом було створено інтерактивну платформу з доповненою реальністю. Розкажи про це більше?

Насправді, це вже трохи більше ніж інтерактивна платформа. Проєкт називається "Чарівний світ UA", він працює з 2020 року. Так, є мобільний додаток доповненої реальності, є настільна гра, яка користується чималою популярністю – навіть довелось додруковувати тираж. Так що люди можуть знайомитися з нашими міфічними героями через настільну гру. І є два сезони YouTube-шоу "Енциклопедія української міфології", яке виходить на нашому каналі. Там я розповідаю власне про наших епічних героїв. А їх дуже багато, і вони дуже круті й цікаві. І образи наших міфічних героїв такі, що вони можуть скласти гідну конкуренцію як іншим епічним персонажам, так і сучасним героям, яких полюбляють діти зараз.

Ну і треба зазначити, що ми ні з ким не конкуруємо, ми не позиціонуємо себе кращими за когось, а просто відкриваємо ту грань, про яку, можливо, самі українці не здогадувались. Що у нас є все своє. Просто треба дізнаватись про нього, відкривати це своє для себе. А потім ділитись і популяризувати. 

До речі, в Інстаграмі є сторінка книги "Кий і морозна орда", де розповідається про кожного з героїв і ставляться цікаві інтерактивні завдання. Знайти дуже просто – в Гуглі шукається за секунду за запитом "Кий і морозна орда". Зараз ми розвиваємо і телеграм-канал з цікавими конкурсами – тому запрошую, заходьте і долучайтесь. Давайте разом популяризувати українську міфологію!