Письменник-аматор отримав премію за фентезі про історію України та подорожі в часі

Письменник-аматор отримав премію за фентезі про історію України та подорожі в часі

Цією книгою я хотів внести свій посильний вклад в боротьбу з російською пропагандою

 

0:00 0:00
10
1x

Літературна галузь в Україні розвивається небаченими темпами – не в останню чергу завдяки авторам, які не є професійними письменниками. Лише днями ми розповідали про ПТСР-роман "Кушмарджак" лідера гурту "Фіолет" Сергія Мартинюка. А сьогодні хочемо привернути увагу до іншого аматорського твору – який, тим не менш, вже був відзначений серйозною літературною премією. 

Мова про фантастичний роман Дмитра Зіненка "Тайммен". Дмитро працює на Глобинському м’ясокомбінаті оператором виробництва технічної продукції. І "Тайммен" – його перша книга, робота над якою тривала майже два роки. У книзі 228 сторінок. Вона складається з двох творів, які пов’язані однією героїнею. 

У повісті "Тайммен" головні герої Яр і Міо мандрують у часі, аби змінити долю України та не допустити російсько-української війни. А роман "Ліга Феміна" розповідає, що було би, якби Адама і Єву не вигнали з Едему – як би тоді склалася історія людства, яким би був сучасний матріархальний світ. 

Про те, як виникла ідея цієї книги та навіщо взагалі вона була написана, ведучі "Радіо Промінь" Анна Заклецька та Денис Денисенко розпитали у автора в ефірі програми "Ранок Про". 

Дмитро, ви вже, мабуть, втомились від запитань про те, як так вийшло, що вже ваша перша книга взяла премію на літературному конкурсі "Молода коронація"? Ви точно раніше нічого не писали?

Це, напевне, було накопичення досвіду за 30 років. Для мене самого ця премія стала несподіванкою. Я ж чисто випадково дізнався, що виграв конкурс. Коли я шукав видавця, то виклав свій твір в інтернет. Його не взяли в публікацію саме через те, що я виклав його у вільний доступ, тож мені довелось заходити на всі сайти і його видаляти. Так я і натрапив на новину, що "Тайммен" отримав премію "Молода коронація"! 

У вас була мета показати українцям, наскільки важливо дослідити історію – від часів Київської Русі до сьогодення, дослідивши всі помилки, які ми допускали і які зрештою призвели до тієї війни, яка зараз триває? Чи тут був якийсь комерційний інтерес?

Фінансового інтересу тут не було жодного. Як я вже говорив, я два роки працював над нею – з початку 2021 року. Головний мотив був у тому, що тоді було багато російської пропаганди, і я хотів внести свій вклад в боротьбу з нею. Напевно, головним меседжем було викликати в молоді цікавість до історії своєї країни.

То "Тайммен" – то фентезі чи фантастика?

Навіть не знаю! Напевно, фентезі. Принаймні, так говорили на презентації українські бібліотекарі (сміється). Ну, їм видніше.

Тобто, це українське фентезі, в якому двійко українських молодих людей подорожують у часі – але в абсолютно історичні часи, і ці часи ви не вигадували – вірно? 

Я брав справжні історичні факти і показував їх таким чином, щоб загітувати авдиторію досліджувати історію України – щоб врешті досягти кращого майбутнього. 

Книжка розрахована на певну вікову авдиторію, чи вона підійде для кожного? 

Думаю, вона могла би бути цікавою для кожного – і для підлітків, і для дорослих. Коли я подавав її на конкурс і обирав категорію, я визначив загальну авдиторію. Але скажу, що нещодавно на презентації в Полтаві ми розмовляли з фотографом, який сказав, що його 12-річний син почав читати книгу – і вона для нього трохи заважка. 

Дуже приємно, що в українській літературі з’являються такі твори, які поєднують в собі історичні факти і несуть соціальну й ідеологічну користь. Чи пишете ви вже щось нове? 

Так, працюю над новим твором – але поки ніяк не завершу його. 

Знайома тема! Але добре, що початок покладений і робота триває. Сподіваємось, що наша бесіда зранку додасть вам натхнення і ви будете писати далі. Тому що твори дійсно дуже цікаві. Дякуємо! Натхнення і нових перемог!