"Національне журі голосує лише у фіналі" — Скибінська про Євробачення-2024

"Національне журі голосує лише у фіналі" — Скибінська про Євробачення-2024

Євробачення рухається в напрямку визначення фінального результату глядацькою аудиторією, зазначає голова делегації України на Євробаченні Оксана Скибінська. В інтерв'ю Українському Радіо вона розповіла про останні зміни у правилах голосування: "тепер національне журі голосує лише у фіналі. У півфіналах долю учасників визначають лише глядачі". Хто саме виставлятиме бали від України, визначить опитування у застосунку "Дія". Суспільне мовлення запропонувало 10 кандидатів, проголосувати за яких можна до 1 квітня. "За рейтинговою таблицею результатів буде сформовано топ-5 кандидатів, які і будуть запропоновані Європейській мовній спілці як національне журі від імені України", – додала Оксана Скибінська. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення: Суспільне

ТОП-5 кандидатів буде сформовано за рейтинговою таблицею 

– У застосунку "Дія" стартувало голосування за склад національного журі на Євробачення-2024. В який спосіб цей список формувався і чи пов'язані кандидати загалом з Євробаченням?

Уже вдруге відбувається опитування у "Дії" для того, щоб сформувати список національного журі. Національний журі – це той орган, який від імені країни віддає 12 балів, які сформують 50% результату голосування від України. Інших 50% визначать глядачі шляхом СМС-голосування. Склад національного журі регулюється правилами Європейської мовної спілки, як правовласниці конкурсу. Дуже важливо, щоб національне журі було збалансоване за кількома критеріями – а саме за фахом, за гендером, а також за віковими ознаками. Отже, саме для того, щоб сформувати таке збалансоване журі і було запропоновано 10 кандидатів. Серед них є співаки, автори пісень, режисери-постановники. Також є критики, музичні експерти і музичні оглядачі. Тож отаку збалансовану за фаховою, гендерною та віковою ознакою десятку претендентів на журі Суспільне мовлення пропонує для того, щоб вже українці обрали, кому із цих 10 кандидатів вони готові довірити право голосу від імені України. І вже за рейтинговою таблицею результатів буде сформовано топ-5 кандидатів, які і будуть запропоновані Європейській мовній спілці як національне журі від імені України. Тут ще дуже важливо, що затверджує цей список саме Європейська мовна спілка. Тому до того часу, поки вони не будуть затверджені і поки вони не проголосують у травні, результати голосування не будуть оприлюднюватися. Все це націлено саме на незаангажованість результатів голосування від України. 

Національне журі голосуватиме лише у фіналі

–  Проголосувати за п'ятірку людей, які будуть віддавати голоси за інші країни, українці можуть до 1 квітня.  А чи можемо ми зараз трішки зазирнути "на кухню" роботи цього журі? Як вони безпосередньо працюють в день проведення Пісенного конкурсу?

Тут передусім варто зазначити, що минулого року були внесені зміни у правила голосування і тепер національне журі голосує лише у фіналі. У півфіналах долю учасників, які увійдуть до фіналу, визначають лише глядачі, а вже для фіналу голосує також національне журі. І 50 на 50 глядачі та журі визначається результат, хто ж переможе у Євробаченні. Голосування журі відбувається напередодні шоу. Кожне національне журі у кожній країні-учасниці має зібратися у визначеному місці, локація ніколи не розголошується, і провести голосування. Процедура голосування є конфіденційною. 

– Тобто вони голосують напередодні самого фіналу конкурсу, так?

Так, це особливість Євробачення. Насправді, якщо українці були в МВЦ (Міжнародний виставковий центр) у Києві у 2017 році, коли Євробачення проводилося в Україні після перемоги Джамали, то вони знають, що є кілька шоу Євробачення. Є так зване шоу для журі. Воно відбувається напередодні ввечері перед фіналом. Тоді в залі так само є глядачі, щоб шоу відбувалося в повній відповідності до того, що буде наступного дня у фіналі. Тобто ніяких відмінностей – це повна генеральна репетиція із повним залом глядачів. І учасники розуміють, що вони виступають як перед глядацькою залою, так і перед журі, які сидять зараз у всіх країнах-учасницях, спостерігають за ними і виставляють свої бали. Ці результати зберігаються у повній конфіденційності до наступного вечора, коли в прямому ефірі речники від кожної країни вже оголошують, кому віддано ці славнозвісні 12 балів. Саме для того, щоб зберегти цю традицію речників і було збережено, принаймні станом на сьогодні, голосування національних журі у фіналах. У півфіналах, де немає речників, організатори вирішили відмовитися від голосування журі і повністю передати право визначення долі учасників лише глядачам.

Усе націлено на об'єктивність результатів

– А як журі між собою комунікують? Вони якось взаємодіють, коли визначають оцінки? 

Тут важлива конфіденційність процедури голосування. Вона визначена правилами Євробачення, які чітко комунікують, що правила і процедури голосування є конфіденційними, не повинні розголошуватися. І ми, як організатори, а також кожен член журі повинен підписати зобов'язання про нерозголошення. Тому сама процедура, як це відбувається, на жаль, не розголошується. Все націлено на об'єктивність, незаангажованість результатів, і щоб ці результати ніяким чином не проникли назовні. 

Оксана Скибінська. Фото: facebook/oksana.skybinska

Євробачення рухається в напрямку визначення фінального результату глядацькою аудиторією

– А загалом були якісь скандали в історії Євробачення, пов'язані із витоками інформації?

Насправді, досить багато було різних ситуацій. Не стільки із витоками інформації, скільки з процедурами голосування. І саме для того, щоб запобігати будь-яким порушенням процедур голосування, організатори Європейської мовної спілки зберігають за собою право направити інспектора, який буде на локації і стежитиме за відповідністю правилам. Але країн багато і різні бувають ситуації. Щоразу це стає досить публічним, обговорюється, якщо є якісь порушення. І насправді в правилах передбачені різні сценарії на випадок будь-яких порушень правил голосування. Зараз, за новими правилами, якщо є будь-яке порушення і дискваліфікація результатів голосування журі, то результат від країни повністю визначає голосування глядачів. Тож, Євробачення все-таки рухається в напрямку, щоб віддати право визначення фінального результату саме глядацькій аудиторії.  

Росія не бере участі ані в Євробаченні, ані в голосуванні

– Росія, до речі, не бере участі в конкурсі, починаючи з 2022 року. Так? 

Не бере. Після повномасштабного вторгнення в Україну, Росія була виключена з Євробачення. Адже членство російських мовників в Європейській мовній спілці було призупинено через порушення журналістської етики і принципів демократії. Тому Росія не бере участі ані в Євробаченні, ані в голосуванні. Оскільки голосування "решти світу" (це одне з нововведень минулого року, яке продовжує діяти), коли країни, які не беруть участі в Євробаченні, все ж можуть проголосувати, але як 1 додатковий голос. Тобто 37 країн-учасниць, плюс 1 країна, і цією однією країною є всі інші країни світу. І Росія не належить до цього списку. Адже у зв'язку з накладеними санкціями, громадяни Росії не можуть взяти участі в платному голосуванні, яке передбачає залучення тих фінансових інструментів, які є підсанкційними щодо Росії.

Це таке "пророцтво", яке виправдовує саме себе

– Нагадаю, що фінал конкурсу Євробачення-2024 відбудеться 11 травня, а півфінали пройдуть 7 та 9 травня. Україна братиме участь у першому півфіналі, п'ята за чергою. Виступатиме наш представник – Alyona Alyona і Jerry Heil із піснею "Teresa & Maria". Тож матимемо нагоду насолодитись.  Але хочу ще спитати про наші шанси на перемогу. Чому, на ваш погляд, останнім часом ми трішки опустилися в рейтингах букмекерів, хоча раніше учасники від України посідали першу сходинку? На основі чого загалом букмекери роблять свої прогнози?

Варто врахувати, що прогнози букмекерів змінюються і є кілька таких масивних хвиль зміни ставок букмекерів залежно від того, яка інформація стає публічною. Тобто перше перетасування результатів відбувається після презентації всіх пісень. Тоді стає зрозуміло, які пісні найбільше подобаються, саме з пісенної точки зору найбільше зацікавлюють і на них роблять найбільші ставки. Зараз у нас такий проміжний період, коли не так багато медіа-приводів і медійних дискусій, які можуть стимулювати те чи інше перетасування результатів. На учасників, які зараз проводять промо-діяльність, можуть більше звертати увагу букмекери. А той, хто готується без великої кількості інфомприводів, менше отримує уваги і відповідно ставок. Поки що Alyona Alyona і Jerry Heil небагато робили оголошень про те, яким буде виступ їхній на Євробаченні. Тому менша кількість інфом приводів могла бути однією із причин, чому ми поки що опустилися на третю позицію. Але варто розуміти, що основна зміна позицій за букмекерськими ставками відбудеться після перших репетицій всіх країн. Тобто тоді, коли стане публічною не лише пісня, а й те, як вона буде представлена візуально і як звучить у живому виконанні. От тоді ставки букмекерів будуть вже настільки близькими до реальності, що по них можна буде дійсно визначати реальні шанси.

– А вони завжди прогнозують точно чи буває, що помиляються? 

Насправді, останніми роками збігається. Чимало вже років, коли прогнози букмекерів саме на переможця співпадають із тим, хто перемагає у Євробаченні. Але дивитися на ці ставки варто вже після того, як розпочнуться репетиції. Станом на зараз високі позиції за букмекерами важливі для артистів і країн, бо вони привертають увагу медіа і про них найбільше говорять. Це таке "пророцтво", яке виправдовує саме себе. Тобто, коли ти на високих позиціях за букмекерами, то до тебе найбільша увага і це підвищує твої шанси і позиції.  

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
У надзвичайній ситуації за кордоном до громадянина України консул приїде — адвокатка