"Ми навʼязуємо свої умови ворогу" — ВМС ЗСУ про втрати Чорноморського флоту РФ

 "Ми навʼязуємо свої умови ворогу" — ВМС ЗСУ про втрати Чорноморського флоту РФ

"Ініціатива на нашому боці", – констатував в ефірі Українського Радіо речник Військово-Морських сил ЗСУ, капітан третього рангу Дмитро Плетенчук, коментуючи ситуацію із втратами Чорноморського флоту РФ в окупованому Криму. За його словами, вже п'яту добу поспіль кораблі цього флоту не виходять у море через небезпеку атак із боку України. Ворог все одно повернеться до акваторії, зазначає Плетенчук. Але щоразу, коли окупанти втрачають черговий свій корабель, вони змушені витрачати зайвий час на "розбір польотів". Фактично, створені Україною логістичні проблеми не дають росіянам повною мірою застосовувати ракетоносії. 


 

0:00 0:00
10
1x

Патрульний корабель Чорноморського флоту РФ "Сергей Котов" до ураження українськими морськими дронами "Magura V5". Фото Мін"оборони" РФ

"Наше завдання – зменшення кількості кораблів РФ"

— Які із російських кораблів, що залишаються у Чорноморського флоту, можуть бути небезпечними для нас?

Питання не в кількості чи якості цих одиниць. Питання  в присутності. Який би в тебе не був великий за чисельністю флот, якщо ти не можеш його застосовувати, це означає, що твій ворог  в даному випадку ми  має ініціативу, має більше спроможностей. Станом на зараз ці кораблі Чорноморського флоту, які перебувають в акваторії Чорного моря, опинилися в такому становищі, що їх не можна застосувати. Вже пʼяту добу ми не спостерігаємо виходів Чорноморського флоту в море. Так, ми розуміємо, що це тимчасово, адже це реакція на чергове знищення ворожого корабля, третього за пʼять тижнів. Ворог все одно повернеться до акваторії, у нього ще багато одиниць, але кожного разу, коли вони втрачають серйозну одиницю, вони намагаються розібратися в ситуації, роблять "розбір польотів". Це завжди дуже неприємна ситуація: приїжджають гості з Москви, починають ставити незручні питання, але насправді вибору у них небагато. Враховуючи, що в Чорному морі все одно є узбережжя РФ, вони будуть вимушені виходити в море, охороняти водний район, пункти базувань. І ця ситуація буде повторюватися. Наше ж завдання, щоб ця ситуація, коли повторюється, кожного разу зменшувала кількість російських кораблів. Фактично третину вже знищено, хоча все одно там є десяток ракетоносіїв. 

— Тут варто зауважити, що для того, щоб вони були на бойовому чергуванні, достатньо двох-трьох годин. 

Для того щоб застосувати кораблі, можна їх умовно розділити на дві категорії: ті, які безпосередньо мають брати участь у морському бою, і ті, які можуть застосовувати ракети дальнього радіусу дії, зокрема, ракети "Калібр". Ті, що можуть застосовувати "Калібри", суто технічно росіяни можуть навіть з гавані запустити, хоча так не робиться, бо вони мають вийти у відповідні райони пусків.

"Зараз ініціатива у нас"

— Найчастіше росіяни використовують "Калібри", але останнім часом інформації про це немає, тобто ЗСУ зробили таким чином, що вони просто бояться їх використовувати, так?

Ні. Проблема в тому, що кораблі, які ведуть морський бій, не можуть підійти до нашого берега, щоб обстріляти його, ушкодити наші одиниці, тому що працює берегова артилерія, наші ракетні війська. А та частина, яка може застосовувати "Калібри", не застосовує їх, тому що небезпечно заходити в Крим. 

— А логістичні можливості росіян у Чорному морі зменшилися, зважаючи на те, що ви розповіли? 

Так. Фактично створені Україною логістичні проблеми не дають росіянам повною мірою застосовувати ті ж самі ракетоносії.  Тому можна сказати, що тенденція позитивна, вона на нашому боці. Ініціатива зараз у нашої сторони, а в бойових діях ініціатива дуже багато важить, тому що ви навʼязуєте свої умови ворогу. Все, що ви чуєте про те, що щось відбувається в Криму, що щось вибухає, - це все елементи загального плану щодо звільнення нашої території. Й вибухи, й інші випадки будуть там відбуватися доти, доки ми не звільнимо нашу територію. 

— Пане Дмитре, ще є інформація, що росіяни в Криму збільшують кількість протиповітряної оборони. Чи це їх допоможе?

Звісно, що збільшення елементів оборони завжди допоможе, проте якщо збільшити щільність не за рахунок якості, а за рахунок кількості. 

— … але ж вони забирають протиповітряну оборону з інших напрямків і, напевно, ЗСУ отримують відповідну інформацію. Десь зменшуються їхні можливості й для нас це ж чудова інформація.

Не слід забувати, що сама територія так званої РФ по всьому своєму периметру так само укомплектована системами ППО ще з радянських часів і вони можуть безболісно для лінії фронту знімати їх з обʼєктів в самій РФ. Інша справа, що там теж може бути наш інтерес, проте загалом ресурсів у них вистачає. 

"Ворог відчув, що у нас є серйозна протиповітряна система"

— Повертаючись до Крим: росіяни посилюють ППО, але ми також не стоїмо на місці. Якщо можна проаналізувати ситуацію, наприклад, атаку дронами на окупований Крим. Де можливо є прогалини в протиповітряній обороні окупантів? 

Це важко коментувати, тому що все, що стосується застосування, ми не озвучуємо. Можна лише зазначити, що робота в цьому напрямку ведеться. На нашому рахунку так само є ураження систем протиповітряної оборони. Важливим є той момент, що ракетники ВМС ЗСУ, які спочатку були створені винятково для того, щоб вражати обʼєкти в морі, зараз уже уражають обʼєкти ворога і на суходолі. Противник відчув, що на нашому рахунку є серйозна протиповітряна система, а ми будемо розвиватися в цьому напрямі й надалі. 

Дмитро Плетенчук. Фото Ukraine Media Center

КОНТЕКСТ

В ГУР Міноборони України підтвердили знищення у ніч з 4 на 5 березня 2024 року патрульного корабля Чорноморського Флоту РФ.

"У ніч з 4 на 5 березня 2024 року спецпідрозділ ГУР МО України “Group 13” атакував патрульний корабель Чорноморського Флоту РФ "Сергей Котов". Місія відбулась у співпраці з Військово-Морськими Силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що внаслідок удару морськими дронами “Magura V5” російський корабель проекту 22160 зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів.

"Вогневе ураження "Котова" відбулось у територіальних водах України, неподалік Керченської протоки. Вартість потопленого корабля становить близько 65 мільйонів доларів", — підсумували в ГУР.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США