"Це дуже високий показник" – Романенко про російський "літакопад"

"Це дуже високий показник" – Романенко про російський "літакопад"

За лютий українські військові збили 13 російських літаків і 1 вертоліт Ка-52. Про це повідомило командування Повітряних сил ЗСУ. Військовий експерт, заступник начальника Генштабу ЗСУ у 2006-2010 роках, генерал-лейтенант Ігор Романенко в ефірі Українського Радіо проаналізував ефективність роботи наших оборонців по повітряних цілях ворога: "це дуже високий показник, з урахуванням особливо того, що Су-34 це винищувач-бомбардувальник". Окрема історія, продовжує експерт, щодо літаків з системи далекого радіолокаційного виявлення А-50. "Вибиття одного з елементів цього розвідувально-ударного комплексу і втрата двох таких літаків суттєво відбивається на подальших діях. Залишилось у росіян біля шести боєготових літаків такого роду", – додав Романенко. При цьому зауважив, що на нашому напрямку зараз можуть діяти до 700 літаків ворога. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: armyinform.com.ua

"Це дуже високий показник"

Ваша загальна оцінка результатів збиття російських літаків. Які завдання і функції ці "Су" виконують?

Це дуже високий показник, з урахуванням особливо того, що Су-34 це винищувач-бомбардувальник. Це модернізація Су-24, який є на озброєнні з радянських часів і в Повітряних силах ЗСУ в невеликій кількості. У росіян з цим простіше, оскільки вони самі виробляють такого роду літаки. Су-34 виконують завдання з підтримки сухопутних сил, завдають ураження по наземних об'єктах. Для нас особливо важка ситуація пов'язана з тим, що такий винищувач-бомбардувальник застосовує керовані авіабомби (КАБ), які після відповідної модернізації стають високоточною зброєю з бойовою частиною на 250, 500 і більше кілограмів. Це досить потужна і точна зброя. Але наша ППО зараз фактично найбільш потужна в світі – не за кількістю, а за підготовкою обслуги для зенітно-ракетних комплексів і екіпажів застарілих радянських винищувачів. Вони є і вони фактично щодня діють. Тобто таких навичок і досвіду ефективної роботи зараз не має ніхто у світі. Зрозуміло, що є протиповітряна і протиракетна IV-рівнева оборона, наприклад, в Ізраїлі. Але треба зазначити, що навіть вона не змогла стримати навалу засобів повітряного нападу, де використовувалися тисячі снарядів. 

Окрема історія з А-50. Це літак із системи розвідувально-ударного комплексу росіян. Але за технічним рівнем виготовлення апаратури і оснастці він нижчий, за натівський Е-3А. Там все влаштовано на одному літаку. А росіянам ще з радянських часів не вистачило наукових напрацювань і вони розділили на два – на А-50 і на Іл-22, якому скидається інформація, і він розподіляє цілі для дії наземних засобів. Тобто вибиття одного з елементів цього розвідувально-ударного комплексу і втрата двох таких літаків суттєво відбивається на подальших діях. Залишилось у росіян біля шести боєготових літаків такого роду. 

Несподіване застосування ЗРК привело до позитивних наслідків для наших оборонців

Ці А-50 ще на яких напрямках працюють? Вони всі задіяні?

Свого часу вони були в Білорусі. Управляли Міг-31К, носієм "кинджалів", і іншими літаками. Але після того, як партизанським рухом була пошкоджена локаційна апаратура, вони перелетіли в Таганрог. Тобто, пошкоджено і знищено фактично 3 літаки такого роду . Ціна кожного такого десь 350 плюс-мінус мільйонів доларів. Але питання не стільки в ціні, скільки у функціональному призначенні. За рахунок того, що в нас з'явилися засоби, і я це підкреслюю, ситуація змінилася. У нас з'явився зенітно-ракетний комплекс. Скоріше всього, це С-200. Я свого часу навчався на ньому. Він має дальність 250, а модернізований варіант – до 300 кілометрів. І, скоріш за все, нам вдалося його відродити. Цей ЗРК призначався для знищення літаків дальнього радіолокаційного виявлення і управління. Такі цілі з'явилися і несподіване застосування такого комплексу в цілому привело до таких позитивних наслідків для наших оборонців.

На окремих ділянках діяльність Су-34, як ударних сил, знижується

З'явилася інформація, що сьогодні (29 лютого) було знищено ще два Су-34. Це вже 13 ворожих літаків за останній місяць. Що можете сказати з цього приводу? І чи всі російські А-50, які залишилися, задіяні у війні з Україною та чи впливає це на здатність МіГів обстрілювати нас ракетами? 

Літаки Су-34 і МіГи можуть застосовувати свою зброю, але є поняття теорії і практики. А-50 беруть участь в системі розвідки і управління. А це безпосередньо позв'язане – чим вища ефективність в управлінні і розвідці, тим вища ефективність бойових дій. Якщо ми вибиваємо якийсь елемент, ланку, то ефективність падає. І ми бачимо, що на окремих ділянках діяльність Су-34, як ударних сил, знижується. Це прямий вплив таких дій. Але протяжність фронту фактично 1,5 тисячі кілометрів. Десь вони звикли, десь не очікують. Наші на це реагують, переміщуються і несподівано застосовують засоби ураження, що продовжує призводити до таких результатів щодо знищення їхніх засобів повітряного нападу, у вигляді літаків.

Ігор Романенко. Фото: Facebook/Igor Romanenko 

На  нашому напрямку можуть діяти до 700 літаків

Чи довго Україна може підтримувати такий темп знищення "Сушок" і як реагує на це ворог?

На жаль, кількість літальних апаратів повітряно-космічних сил РФ велика – біля 1,5 тисячі. На  нашому напрямку можуть діяти до 700 літаків. В різні часи, їх кількість різна. Безумовно, це впливає. Якщо ми десь знищуємо, то вони зупиняють дії. Коли збили А-50, то Су-34 і Су-35, які були в повітрі, отримали команду розвернутися. А саме тоді штурмували Авдіївку, вони підтримували з повітря свої війська. Але вони розвернулися і полетіли на свої аеродроми. Тобто це приклад конкретних дій, а реалізується в тому числі і стратегія. До речі, хочу сказати, що зенітно-ракетний комплекс С-200 можна перевозити. Наші з початку війни всі ці комплекси, які були стаціонарними, удосконалюють, модернізують, і роблять їх мобільними, наскільки це можливо. Над цим постійно працюють наші підприємства воєнно-промислового комплексу. І це призводить до тих результатів, які ми зараз бачимо.

Знаходимо варіанти інтегрованих систем

Наскільки С-200 можуть компенсувати нестачу західних комплексів і наскільки це здешевлює процес знищення ворожих літаків?

Там велика ракета – 7 тон. Її намагалися використовувати як комплекс "земля-земля". Але її виявляли засоби ПРО росіян і збивали. І точність. Якщо вона була призначена, в першу чергу, для знищення повітряних цілей, то для завдання ударів по землі були відповідні проблеми. Але ця робота не пропала. По-перше, там, скоріше всього, проводиться удосконалення цієї характеристики. По-друге, ми набули досвід, який дозволяє повернутися до застосування її у тому вигляді, як в 60-х роках минулого сторіччя її і виробляли. Тобто, по повітряних цілях. Безумовно, це застосування наших засобів і ми ухвалюємо рішення, де і як їх застосовувати. Безумовно, це дешевше. Якась кількість такого роду ракет залишилась. Можливо, і елементами самого зенітно-ракетного комплексу. Тому що ракети того ж Patriot і дорогі, і їх у нас невелика кількість. Їх випускає Америка,  і по ліцензії Японія. Тому знаходимо варіанти інтегрованих систем. Є програма FrankenSAM. Тобто це інтеграція елементів радянських ЗРК, які в нас на озброєні, з ракетами і американськими пусковими установками. Десь рік тому було 3 таких програми, а зараз вже 5. І це саме шлях до того, що в нас з'являються додаткові  комплекси. Наприклад, тільки для БУКу додатково можуть з'явитися до 60 одиниць, які діють по повітряних цілях на малих висотах. Це літаки, вертольоти, крилаті ракети, безпілотники, баражуючі боєприпаси типу «шахед».  Крім того. У нас, в першу чергу, не вистачає протиракетних комплексів. Тому, якщо з'являється радянський комплекс середнього радіусу з американськими ракетами і він має протиракетні можливості, то нам це дуже потрібно. Тому що це як кількісний, так і якісний додаток. Тому що  зенітно-ракетних комплексів з протиракетними можливостями, типу Patriot, SAMP/T, у нас невелика кількість. А об'єктів для прикриття достатньо.

12-та збита повітряна ціль за лютий – Ка-52

А що з вертольотами Ка-52? Вони змінили свою тактику, не наближаються до наших позицій? Що з ними відбувається?

До речі, за лютий ми знищили 11 російських літаків (станом на обід 29 лютого Генштаб ЗСУ повідомив про ще два збиті літаки Су-34 – ред.). 12-тою збитою повітряною ціллю – був саме такого роду вертоліт. Коли почалися бойові дії, вони масовано, я б сказав, зухвало застосовували такі вертольоти. Ми їх досить ефективно збивали. Але вони будуть пристосовуватися, ситуація буде мінятися. Вони їх застосовують, тому що в них велика перевага в кількості. Але так довго не буде продовжуватися, тому що вони вивчають ситуацію. Зараз російська пропаганда викручується, як тільки може, бреше. Дійшли до такої стадії, що вони готові звинувачувати свої засоби ППО в знищенні своїх же літаків, тільки б не показати, що це українці.