Стрілець: Збитки від підриву росіянами Каховської ГЕС — понад 146 млрд грн

Стрілець: Збитки від підриву росіянами Каховської ГЕС — понад 146 млрд грн

Збитки внаслідок підриву 6 червня 2023 року російськими окупантами дамби Каховської ГЕС оцінюються на сьогодні у понад 146 мільярдів гривень. Про це повідомив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, посилаючись на підрахунки Державної екологічної інспекції. В результаті руйнації окупантами дамби Каховської ГЕС Україна втратила 14 кубічних кілометрів прісної води. Це обсяг води, якого достатньо, щоб поїти весь світ свіжою водою 2 дні, зазначив Руслан Стрілець.

0:00 0:00
10
1x

Населені пункти на лівому березі Дніпра опинилися під водою після підриву Каховської дамби 6 червня 2023 року. Фото: АрміяІнформ

Обсяг води, якого достатньо, щоб поїти весь світ свіжою водою 2 дні

Підрив росіянами дамби Каховської ГЕС – це найбільший акт екоциду з часів Другої світової війни, констатує міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. Збитки після підриву Каховської ГЕС оцінюються на сьогодні у понад 146 мільярдів гривень – це те, що вдалося порахувати Державній екологічній інспекції, повідомив міністр. "На момент, коли відбувся цей теракт – це було 10% від тих збитків, які за попередні півтора роки вони нанесли своїми діями. Ми втратили 14 кубічних кілометрів прісної води. Це та вода, яка наповнювала Каховське водосховище, яка використовувалася для водопідготовки, для забезпечення населення водою, для зрошувальних систем. І ми її просто втратили. Це обсяг води, якого достатньо, щоб поїти весь світ свіжою водою 2 дні. Весь світ! Деякі африканські країни взагалі мріяти не можуть про такий обсяг води. Рашисти просто його спустили в Чорне море і велика вода забрала з собою і будинки, і об'єкти інфраструктури, і затопила національні перлини, природні багатства", – зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України.

Усі визнають, що це катастрофа

За оцінками експертів 50% лісу, який зазнав впливу великої води так чи інакше всохне і ми втратимо ліс на тій території України, для якої в принципі ліс не є характерним, бо там його важко виростити, екосистема якось сформувалася, а рашисти це знищили, розповідає Руслан Стрілець. "Ми потенційно втратили один з ендемічних видів тварин – вид, який зустрічається в єдиному місці на планеті Земля. Ми маємо потенційний вплив на Чорне море, тому що велика кількість прісної води скоріш за все призвела до певного відсотку опріснення Чорного моря. Це знов таки вплив на екосистеми. Ми маємо величезну кількість паливно-мастильних матеріалів, які в результаті підриву потрапили в воду, частково вони залишилися на береговій лінії річки Дніпро, частково потрапили в Чорне море. Ми разом з нашими колегами з Болгарії, Румунії відстежуємо вплив на Чорне море, є відповідна міжнародна конвенція в рамках якої у нас відбувається взаємодія і всі визнають, що це катастрофа", – зауважує міністр захисту довкілля та природних ресурсів України.

Руслан Стрілець. Фото: krembotsad.in.ua

Крим залишився без води

Зниження рівня води в Каховському водосховищі означає унеможливлення подачі води в Крим, каже Руслан Стрілець. "Північно-кримський канал не може брати воду з Каховського водосховища, якщо там рівень нижче 14 метрів. А рівень там на сьогоднішній день значно нижчий – умовний нуль. Відповідно Крим залишився без води. Підрив Каховської ГЕС – це ще один акт ядерного тероризму. Адже ставок-охолоджувач, який використовується для охолодження реакторів Запорізької АЕС, що на сьогоднішній день поки що перебуває в окупації – потенційно може бути зниження рівня води в цьому ставку. Відповідно це загроза безпеці не тільки України, а й усіх прилеглих країн. Наслідки можуть бути просто невиправні. Тому Каховська ГЕС – це те, що світ буде пам'ятати ще дуже-дуже довго", – резюмує міністр захисту довкілля та природних ресурсів України.

КОНТЕКСТ

Близько 2:50 ночі 6 червня 2023 року під час російського повномасштабного вторгнення в Україну окупаційні сили РФ знищили греблю Каховської гідроелектростанції.

У зоні лиха опинилося близько 16 тисяч людей, десятки населених пунктів були затоплені. Масштабна екологічна катастрофа, спричинена руйнуванням греблі, є за міжнародним законодавством воєнним злочином, бо руйнування гребель прямо заборонено навіть, якщо вони є військовими об'єктами.