Західні партнери "ворушаться" швидше. Комбат Федоренко про поставки Україні ракет

Західні партнери "ворушаться" швидше. Комбат Федоренко про поставки Україні ракет

Президент Франції Еммануель Макрон зібрав у Парижі європейських лідерів та анонсував створення ракетної коаліції для України, що передбачає надання ракет середньої та великої дальності. Як зазначив у цьому зв'язку командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "АХІЛЛЕС" 92 ОШБр імені кошового отамана Сірка Юрій Федоренко, західні партнери України починають "ворушитися" набагато швидше. "На початку літа (мені так здається, згідно з досвідом та знанням військової справи) можуть бути суттєві кроки щодо забезпечення України різними типами далекобійних ракет", – каже комбат Федоренко. І додає: ми маємо ще потужніше бити ворога на його території.

0:00 0:00
10
1x

Юрій Федоренко (ліворуч). Фото: ФБ-сторінка Юрія Федоренка

Західні партнери починають "ворушитися" набагато швидше

— Еммануель Макрон оголосив про створення коаліції для глибоких ударів, а отже, ракет середньої і великої дальності, а також бомб. Наскільки це рішення може бути зараз корисним, дієвим і швидко реалізованим в таких умовах, які в нас є?

Мені видається, що деякі європейські країни, зокрема, і Польща, і Франція, і Німеччина, і низка інших, нарешті починають усвідомлювати, що ті оборонні спроможності, які в них є, і те військо, яке в них є, порівняно з Російською Федерацією та вже навченим особовим складом російських військ, достатньо несуттєве в разі прямого акту агресії, прямих бойових дій між РФ і якоюсь із вище названих держав. І у цих держав, на жаль, можливостей оборонятися не буде. РФ потенційно може отримати проти цих держав необхідний результат, зважаючи на кількість, можливості озброєння та на досвід, який вже є в 10-річній війні проти України. Саме тому західні партнери починають "ворушитися" набагато швидше, ніж то було раніше. Це стосується і об'єднання по далекобійних ракетах. Наші союзники чітко розуміють, що противника треба бити насамперед в його тилових зонах. Чим більше ми спалили їм складів із паливом, складів із боєприпасами, центрів, де ухвалюють рішення, центрів, де перебуває значна кількість особового складу, тим менше ресурсу надходить на передню лінію, щоб противник міг вчиняти ударно-штурмові дії, а також оборонятися там, де ми вчиняємо ударно-штурмові дії. На початку літа (мені так здається, згідно з досвідом та знанням військової справи) можуть бути суттєві кроки щодо забезпечення України різними типами далекобійних ракет — як середнього радіусу дії, так і далекобійних.

Тимчасова нестача боєприпасів у ЗСУ — противник тиснутиме. Але паніка не потрібна

Що стосується в цілому наших партнерів, Німеччина прогарантувала, що буде виділено 14 тисяч снарядів 155-го калібру, додатково вони мають надати швидкі допомоги, а також техніку, яка допомагає проводити розмінування наших територій, що є також достатньо важливо. Так, 14 тисяч снарядів — це небагато. Але якщо кожна країна буде системно надавати боєприпаси, які нам необхідні, то, як говориться у прислів'ї, "з миру по нитці — голому сорочку". Також достатньо важливо, що за останній час в рамках перемовин у групі G7 були досягнені гарантії довгострокової безпеки. Тобто на найближчі 10 років розплановано, як нам буде допомагати Німеччина, Франція, Великобританія. Зараз мова йде про те, що Німеччина надасть 6 млрд доларів, Франція – це 3 млрд, Великобританія – 2,5 млрд. Ці цифри можуть змінюватися, але в напрямку збільшення. Все буде залежати від динаміки бойових дій.

Також, якщо ми кажемо про Сполучені Штати Америки, я переконаний, що ми отримаємо пакет військової допомоги. На жаль, це буде лише у квітні. Але, навіть якщо ми почнемо отримувати перші партії боєприпасів у квітні, це суттєво допоможе нам стабілізувати ту ситуацію, яка є зараз на фронті. Тому що, на жаль, противник, розуміючи, що Україна має не в необхідній кількості ряд номенклатурних позицій, зокрема, боєприпасів, намагається скористатися цим вікном можливостей. І тому ми бачимо загострення бойових дій на певних ділянках фронту. І це помножено на ту політичну ситуацію, яка є зараз у Російській Федерації, а саме "переобрання" диктатора Путіна. І ми матимемо динаміку, що противник буде тиснути, тиснути і ще раз тиснути. Тому в найближчі місяці треба бути максимально згуртованими для того, щоб відбити атаки ворога і для того, щоб зберегти єдність всередині нашої держави. Тому що будь-які успіхи противника на полі бою — це негативний слід в інформаційному полі й усередині нашої держави. На жаль, люди починають панікувати. І паніка — це подарунок ворогу. Тому ми не можемо собі дозволити панікувати. У нас голова має бути максимально холодною, серце — гарячим. Ми маємо робити все можливе і неможливе від себе, кожен, щоб виграти в цій війні.


Німецька далекобійна ракета Taurus на міжнародній аерокосмічній виставці у Берліні у 2006 році. Канцлер ФРН Олаф Шольц не наважується поки що передати ці ракети для ЗСУ. Фото: wikipedia.org

Західні ракети: швидкість, дальність, потужність

— Еммануель Макрон сказав саме про потенційні глибокі удари. Ви зараз сказали про те, що це, ймовірно, йдеться про тилові воєнні об'єкти Росії. І це буде істотно послаблювати ворога. Які переваги натівських ракет перед пострадянськими аналогами, що використовує Росія?

Швидкість, дальність, потужність. Вони є більш потужними і можуть летіти далі, ніж ракети радянського зразка. Також важливий сам факт їхньої наявності у нас. Тому що, так чи інакше, радянських ракет в Україні немає. А якщо казати про західні зразки, вони можуть не просто нам їх передавати, це є відновлюваний ресурс. Тобто наші партнери можуть кожного року виготовляти певну кількість ракет і забезпечувати їх стале постачання до України. Ми маємо бити противника на його території. І успішне застосування, зокрема, безпілотників по тимчасово окупованих територіях, удари по логістичних складах російських окупантів дали конкретні результати. На полі бою це виглядає наступним чином. Коли вдалося суттєво відпрацювати тили, противник має ще десь три дні інтенсивної роботи, і потім у нього виникає також пауза. Тобто зменшується кількість обстрілів, адже вони недоотримують боєприпаси. Вони перестають так активно застосовувати броньовану техніку, тому що також виникають проблеми як із боєприпасами, так і щодо забезпечення паливом. Відповідно, інтенсивність наступальних дій противника об'єктивно знижується. Тому, так чи інакше, я вірю і хочу вірити в те, що ініціатива, яка зараз запроваджена Макроном, це буде не лише про "поговорити і підтримати Україну словом". А про конкретні дії, які в найближчій перспективі дадуть нам перспективи отримати різного типу ракети.