Відсутність "незворотних наслідків" для КНДР за балістику РФ могло дати "зелене світло" для Ірану – Катков

Відсутність "незворотних наслідків" для КНДР за балістику РФ могло дати "зелене світло" для  Ірану – Катков

Повітряні сили поки що офіційно не оголосили, чим саме знищується ворожа авіація, але цілком ймовірно, що це так званий "блукаючий Patriot", вважає головний редактор Defense Express Олег Катков. В ефірі Українського Радіо експерт зауважив, що російські літаки падають доволі далеко від лінії фронту. А працювати на таких відстанях нашим військовим дає можливість, зокрема, Patriot. Зменшення останнім часом кількості масованих ракетних ударів аналітик пояснює тим, що запаси у росіян теж вичерпуються. Однак застерігає: "у ворога є можливість завдавати ударів не лише крилатими ракетами. В нього є балістичне озброєння, його просто менше. Тому сказати точно, що завтра, післязавтра чи через тиждень буде завданий удар, навряд чи хтось може". До того ж, продовжує експерт, поки невідомо, чи отримала Росія ракети від Ірану. Але ця загроза залишається. "Тригером, який би дозволив Тегерану ухвалити рішення відносно передачі ракет РФ, могла бути відсутність реакції Заходу і цивілізованого світу на передачу аналогічних балістичних ракет з КНДР до РФ. КНДР не зустріли жодними обіцяними "незворотними наслідками". І це цілком могло увімкнути "зелене світло" для Тегерану, який розуміє, що нічого йому за це не буде", – резюмував Катков. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: defence-ua.com

"7 літаків за 5 днів"

Останнім часом ЗСУ показують неабиякі успіхи щодо збиття російських військових літаків. Що цьому сприяє – нова тактика, необережність росіян чи щось ще? 

Скоріш за все наявність, зокрема, відповідної кількості засобів. Треба зазначити, що командування Повітряних сил досі офіційно не оголосило, чим саме знищується ворожа авіація в такому темпі – 7 літаків за 5 днів. Хоча загалом у ЗМІ, в інтернеті вже закріпилась фраза, що, мовляв, це "блукаючий Patriot". Тобто робота далекобійного ЗРК з режиму засідки, коли він вмикається лише для того, щоб знищити конкретну ціль, яку виявили іншими засобами. Він випускає відповідну кількість ракети і далі російські літаки падають. Чому саме Patriot? Тому що російські літаки падають на значних відстанях від лінії фронту. За даними маяків, які працюють після катапультування російських пілотів, там до найдальшого приблизно 120 км від переднього краю. Звісно, такі можливості дає, наприклад, Patriot з ракетами GEM-T. Там дальність 150-160 км для знищення висотних аеродинамічних цілей. Тому, можливо, справа в першу чергу в тому, що їх стало просто більше. Другий аспект полягає в тому, що і активність ворожої авіації присутня. Зокрема, на деяких напрямках ворог може скидати до сотні так званих комплектів МПК. Дальність скидання цих авіабомб складає 60-70 км. Це дозволяє працювати ними не наближаючись до зони роботи зенітно-ракетний комплексів, окрім Patriot.

Речники Сил оборони заявляють, що літаків у Росії ще достатньо. А яка ситуація в них з пілотами? 

Справа в тому, що у випадку навіть знищення літаків, доволі часто льотчикам вдається катапультуватись. Тобто далеко не кожне ураження літака означає ліквідацію російського пілота. Об'єктивно так. Підготовка льотчика в будь-якому випадку – це мінімум 5 років. Але сказати, що у ворога може бути якийсь брак пілотів, складно. 

"400 балістичних ракет – це величезна кількість і це дуже небезпечно"

Агентство Reuters з посиланням на 6 неназваних джерел повідомило, що Іран з початку року передав Росії близько 400 балістичних ракет. Що це можуть бути за ракети? 

Мова йде про ракети сімейства Fateh-110. Тут треба зазначити, що українські джерела, зокрема у ГУР, поки не підтверджують цю інформацію. Тобто це перевіряється. Сказати те, що ворог отримав 100% іранські ракети взагалі неможливо. Тим паче, неможливо сказати, що отримав одразу 400 одиниць. Особливо, коли йдеться про Fateh-110, дальність якої близько 300 кілометрів, або Zolfaghar з дальністю до 700 кілометрів. І треба розуміти, що 400 таких ракет – це величезна кількість. Якщо не помиляюсь, за даними розвідки США, кількість всіх балістичних ракет в Ірану оцінювалась приблизно у 3-4 тисячі. Тому навіть 400 – це дуже високий показник. Але сценарій дійсно є, він загрозливий. Передачу цих ракет почали обговорювати ще в жовтні 2022 року. І вже кілька років, об'єктивно, ця загроза залишається. Є такий варіант, що Іран ще наприкінці 2022 року почав виготовляти ракети для РФ. Але вони, можливо, йшли просто на склад. Тобто це були відкладені постачання. І тригером, який би дозволив Тегерану ухвалити рішення відносно передачі ракет РФ, могла бути відсутність реакції Заходу і цивілізованого світу на передачу аналогічних балістичних ракет з КНДР до РФ. КНДР не зустріли жодними обіцяними "незворотними наслідками". І це цілком могло увімкнути "зелене світло" для Тегерану, який розуміє, що нічого йому за це не буде. 

Якими засобами можна збивати іранські ракети?

Виключно засобами протиракетної оборони. Тобто зенітно-ракетним комплексами, які мають можливості ПРО. Це Patriot і SAMP/T.  

З яких причин росіяни досі не застосували іранські ракети, якщо припустити, що вони у них є? 

Можливо, їх просто ще немає. Загалом йдеться про контракт на 400 ракет, які будуть виготовлятися і поступово передаватися до РФ. Знов таки, 400 балістичних ракет – це величезна кількість і це дуже небезпечно. Якщо брати Zolfaghar, то там дальність 700 кілометрів і оціночний розмір бойової частини становить до півтони. І навіть з прикордонних областей РФ вони можуть досягати доволі віддалених територій України. Немає стільки Patriot у світі, щоб прикрити всю територію України.

Олег Катков. Скріншот з відео

 "Х-69 – це нова версія у новому форм-факторі"

РФ почала використовувати нові ракети Х-69. Які їх особливості?

Х-69 є модернізацією ще радянської Х-59. Це тактична крилата ракета. Але якоїсь додаткової загрози, яку би не несла Х-59 у версії МК-2, яка йде в стандартному круглому корпусі, майже щодня використовується ворогом і регулярно нами збивається, вона не несе. Х-69 – це просто нова версія у новому форм-факторі. Вона виробляється в квадратному фюзеляжі. Це пов'язано з тим, що вона має влазити у внутрішній відсік озброєння винищувача Су-57. Технічно –  дальність у вигляді приблизно 300 кілометрів, розмір бойової частини близько 250-300 кілограмів, система наведення у вигляді інерціальної та супутникової – у цих ракетах залишаються без змін. Щодо форми корпусу, який в теорії має зменшити помітність цієї ракети на радарах, то це дискусійне питання. Зараз ця ракета досліджується Київським науково-дослідним інститутом судового експертиз  і будуть зроблені відповідні висновки. Але знов таки, це нова ракета, її виробництво стикається з тим, що воно нове, і не факт, що таких ракет буде велика кількість. І об'єктивно вони не несуть значно більшої загрози, ніж Х-59МК.

Ракета Х-69 на виставці. Фото: mil.in.ua

РФ станом на лютий розгорнула 48 пускових установок ракетного комплексу "Іскандер" вздовж кордону з Україною. Наскільки це серйозна загроза?

Треба сказати, що до цього було розгорнуто 46 пускових "Іскандера". Зараз 48. Тобто об'єктивно у відсотковому збільшенні загроза незначна.  Але якщо брати декларації РФ, а мова йде про балістичні ракети з дальністю до 500 кілометрів і крилаті ракети, де дальність перевищує 1,5 тис кілометрів, то навряд чи можна сказати, що ці пускові "Іскандери" загрожують лише прикордонним містам. Це загрожує всій Україні або абсолютній більшості її території. Але знов таки, збільшення лише на 2 пускових.

Чи можна оцінювати кількість "Іскандерів" в Росії? Свого часу саме їх запаси росіяни вичерпали чи ненайбільше? 

Так, але вони їх виробляють. Якщо не помиляюсь, то до "Іскандера" загалом виробляється близько 20 ракет на місяць. 

Чому останнім часом зменшилася кількість ракетних ударів по Україні? 

По-перше, були певні запаси. Вони вичерпуються так чи інакше. І навіть були періоди, коли ворог взагалі не використовував ракетну зброю. За місяць, наприклад, запускав буквально до 10 крилатих ракет. Порівняно з минулорічною осінньо-зимовою кампанією ударів по критичній інфраструктурі, зараз темпи впали. Тому що ворог запускає те, що може виробити. Виробляє він, якщо брати дані ГУР МО, орієнтовно 70 ракет різних типів – це крилаті і балістичні. А це означає, що якщо він щось не запустив, то воно лягло на склад. Тобто він їх накопичує. І ще один момент відносно ударів крилатими ракетами. Цього року спостерігається такий аспект, що під час зміни погодних умов ворог не використовує крилаті ракети. Це спостерігається, зокрема, в осінній період. Справа в тому, що для орієнтування ракета типу Х-101, "Калібр" порівнює під собою простір з тим зображенням, яке має прив'язку до цілі. В умовах, коли на землі лежить сніг, туман, можливо, з цим є певні складності і вони не можуть гарантувати відповідної роботи їхньої системи наведення.

Коли можливий наступний масований ракетний удар по Україні? 

В будь-який момент. Треба зазначити, що коли ми говоримо про масований, то зазвичай ворог використовує все, що має. Тобто летять крилаті ракети, балістичні, до цього "шахеди". І ніхто точно не може сказати, коли саме це станеться. У ворога є можливість завдавати ударів не лише крилатими ракетами. В нього є балістичне озброєння, його просто менше. Тому сказати точно, що завтра, післязавтра чи через тиждень буде завданий удар, навряд чи хтось може. 

Яка у нас ситуація з боєприпасами до систем ППО? Звідки ми поповнюємо їх запаси? 

Тут треба розглядати, про які саме системи йдеться. Якщо ми говоримо про американські системи, такі як Patriot, NASAMS, то для Patriot головним джерелом постачання боєприпасів є США. Останній пакет передачі озброєння був 27 грудня. Про це відомо. В Пентагоні і в Вашингтоні про це публічно говорили, що все, гроші закінчились. Після цього передачі ракет до зенітних систем з боку США не було. Отримання додаткових ракет для Patriot можливо, звісно, від інших операторів, які є в європейському сегменті НАТО. Але там не така велика кількість цих ракет.  Відносно систем, які допомагають знищувати аеродинамічні цілі, то це, наприклад, NASAMS. І це знову більше до США, тому що там використовувалися ракети АІМ-120 та АІМ-9. Але певні їх запаси є у європейських союзників.  Відносно IRIS-T, то це німецький ЗРК. І постачання цих ракет лежить лише на Німеччині, яка єдина їх виробляє. І так по кожній системі. Якщо брати загалом, то, насправді, Україна дуже сильно залежить від постачання саме американських зенітних ракет, особливо, коли мова йде про Patriot.  

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США