"До Москви, Санкт-Петербурга". Данілов відповів Путіну, де має проходити "демілітаризована зона"

"До Москви, Санкт-Петербурга". Данілов відповів Путіну, де має проходити "демілітаризована зона"

Ця демілітаризована зона дійсно буде і простягатиметься вона щонайменше до російських міст Москва і Санкт-Петербург. Про це заявив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо секретар РНБО України Олексій Данілов, коментуючи заяву Володимира Путіна про "демілітаризовану зону" в Україні, яка, за твердженням очільника держави-агресора, має бути настільки широкою, щоб уникнути ударів по території РФ.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Олексій Данілов. Фото: РНБО

"Ця зона проходитиме по зовсім інших меридіанах та паралелях"

"Усе дуже просто: ця демілітаризована зона буде щонайменше до Москви, до Санкт-Петербурга", – зазначив Олексій Данілов. "Ми її обов’язково просунемо. Єдине, де вони зможуть квакати, – це не ближче Уралу. Повірте, там обов’язково буде. Тому що злочини, які вчиняють ці терористи на чолі зі своїм сучасним Гітлером на прізвище Путін, не будуть безкарними. Терористи обов’язково будуть нести за все це відповідальність". 

Секретар РНБО України наголосив: ця зона проходитиме по зовсім інших меридіанах та паралелях, ніж сподівається Путін. "Це точно буде на території РФ, а не на наших територіях", – резюмував Олексій Данілов.

"Кількість засобів ураження військових об'єктів у тилу окупантів зростає щомісяця"

Також секретар Ради національної безпеки та оборони України зауважив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо: "Що стосується безпосередньо наших засобів ураження, то я точно можу сказати, що на сьогоднішній день той кілометраж, ті засоби ураження обов’язково приведуть нас до Перемоги". Під кілометражем він має на увазі Санкт-Петербург, Москву та інші території Росії, "які вже є під "оком" саме вітчизняної зброї, яка виробляється на наших підприємствах, що розташовані глибоко і далеко". "Можу сказати – кількість цих засобів ураження, які є вкрай важливими, із кожним місяцем збільшується", – запевнив секретар РНБО. І додав: "Це наші розробки, наші комплектуючі. Але зауважу, що з нашими партнерами, країнами, з якими ми співпрацюємо, вже є налагоджені системи, коли це спільне виробництво, коли не тільки на території нашої країни виробляється та чи інша зброя. В нас вже є приклади, які є абсолютно перфектними з точки зору результату, яких ми досягаємо спільно з нашими партнерами", – констатував Олексій Данілов. 

 

КОНТЕКСТ

Президент Росії Володимир Путін 31 січня 2024 року подвоїв свої максималістські та навмисно розмиті територіальні цілі в Україні та підкреслив ідею "демілітаризованої" або "санітарної" зони в Україні. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Як зазначили аналітики, під час зустрічі зі своїми виборчими "довіреними особами" Путін заявив, що просування нинішньої лінії фронту вглиб України є найважливішою метою російських військ по всій лінії фронту. Путін підкреслив ідею "демілітаризованої" або "санітарної" зони в Україні, яка, за його твердженням, виведе російську територію, а також тимчасово окуповану територію Україну, за межі досяжності як фронтових артилерійських систем, так і систем дальнього радіусу дії, наданих Заходом.

"Заявлена Путіним мета просунути лінію фронту так, щоб заявлені і фактичні території Росії опинилися за межами досяжності українських вогневих засобів, є розмитою метою, яка фактично недосяжна доти, доки існує незалежна Україна, здатна вести бойові дії. Путін, швидше за все, анексує будь-які українські території, які Росії вдасться захопити, переслідуючи цю уявну мету (зокрема, чотири області, про анексію яких Росія вже заявила, але які вона контролює лише частково), таким чином, нові "російські території" опиняться в зоні досяжності українських систем", — йдеться в аналітичному звіті.

Зазначається, що заяви Путіна від 31 січня не відображають значних змін у заявлених військових цілях Росії або її фактичних військових можливостях, а скоріше за все спрямовані на те, щоб скористатися наявними наративами в західних ЗМІ, які можуть заблокувати короткострокову і довгострокову військову допомогу Заходу Україні і змусити Захід вести переговори з Росією на російських умовах.

Як відзначили аналітики, Путін також включив Харків, який він раніше називав "російським", до цієї гіпотетичної демілітаризованої зони, "ймовірно, для того, щоб скористатися дискусіями навколо малоймовірної можливості російської наступальної операції вздовж північного кордону Харківської області з Бєлгородської області".