Фронтмен гурту "Фіолет" Сергій Мартинюк написав ПТСР-роман з елементами містики

Фронтмен гурту "Фіолет" Сергій Мартинюк написав ПТСР-роман з елементами містики

"Кушмарджак" – це історія про те, як для когось із нас травми стають пасткою, а для когось – ресурсом, щоб рухатись далі, ставати кращими й робити цей світ кращим

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Ігор Ткач, Радіо Промінь

Уже й не сказати напевне, хто Сергій Мартинюк першочергово – музикант чи письменник. Поціновувачі української музики знають його як лідера рок-гурту "Фіолет" та засновника популярного фестивалю "Бандерштат", книжкові хробаки – як автора низки романів та поетичних збірок, які тепло вітає українська літературна спільнота. 

Днями побачила світ нова й найбільша на сьогодні за обсягом книжка Сергія, що отримала назву "Кушмарджак". Ведучі "РанокПро" Анна Заклецька та Денис Денисенко ексклюзивно поспілкувались із автором і першими дізнались історію появи назви та ідеї роману, а також занурились у процес підготовки твору – щоби одразу захотіти потрапити на київську презентацію книги та придбати її разом із автографом Сергія.

Вітаємо з тим, що вийшов у світ твій новий роман під назвою "Кушмарджак". По-перше, що значить ця дивна назва?

Перед тим як розкрити цей секрет, скажу, що певною мірою це наше інтерв’ю щодо книги ексклюзивне – в нас лише в цю суботу (20 січня) відбудеться презентація книги, де я детально розкажу про неї. 

Що стосується назви, то ви не знайдете неї в жодних словниках – бо це слово придумав я. Цим словом в дитинстві я лякав таких самих дітей, як я. Я любив взагалі слова видумувати (сміється). І в романі це радше метафора позначення дитячих страхів, які у кожного свої в залежності від обставин, в яких ми зростаємо.

Але сама книга не про дитячі страхи. Це цілком доросла історія про ветерана Українського добровольчого батальйону, який після війни повертається до рідного міста і намагається знову себе знайти у соціумі. Це історія про те, як для когось із нас травми стають пасткою, а для когось – ресурсом, щоб рухатись далі, ставати кращими й робити цей світ кращим. 

За рік підготовки до роману я перечитав сотні історій та спогадів бійців, які пройшли Іловайський котел, зустрічався з психологами, перш ніж випрацювати образи головних персонажів

В описі книги на сайті видавництва "Наш Формат" значиться, що головний герой Ярослав Дорош дивом уцілів в боях під Іловайськом. Після повернення додому він стикається з різними проблемами, в тому числі його переслідують спогади з передової. Ти піднімаєш важливу тему для розуміння поствоєнного суспільства. Навіть з терапевтичної точки зору варто прочитати цей роман. 

Мені здається, ця книга буде цікава всім, хто намагається перебороти свої дитячі травми і перетворити їх на позитивний ресурс. І зрештою, тема пост-травматичного розладу зараз актуальна для багатьох українців – як для тих, хто був у зоні бойових дій, так і для тих, хто живе у Київі під обстрілами. 

"Фіолет" давав і дає багато концертів для бійців, ви часто виступали в зонах бойових дій і зустрічалися з військовими. Ярослав Дорош – герой твоєї книги – це якась конкретна історія, ти писав її з конкретної людини? 

Це збірний образ. Взагалі, цей роман на рівні ідеї починався як сімейна драма. Я хотів розповісти історію руйнації шлюбу. Десь поділитися своїми досвідами, десь досвідами друзів. Але в момент, коли я дійшов до питання "А хто мої герої, чим вони займаються? А що, як мій герой – це ветеран війни?" І тоді історія трохи змінила свою тональність і сюжетність, ідейність і наповненість. 

Я давав рукопис книжки на вичитку військовим – мені було важливо, щоби деталі були максимально реалістичні. Бо дуже важко писати, коли ти сам не перебував в епіцентрі подій

Власне, за рік підготовки до роману я, напевне, перечитав сотні історій та спогадів бійців, які пройшли Іловайський котел, зустрічався з психологами, перш ніж випрацювати образи головних персонажів. Тому, так – це збірний образ. В мене немає безпосередньо знайомих, які пройшли бої під Іловайськом. 

Я давав рукопис книжки на вичитку військовим – мені було важливо, щоби деталі були максимально чітко вказані, максимально реалістичні. Бо дуже важко писати, коли ти сам не перебував в епіцентрі подій. Не хотілось фальшувати. Тому військові були першими читачами і критиками. 

Сподіваюсь, у них до мене глобально претензій не буде. Бо інколи в мене є таке відчуття, що я пишу про речі, в яких не орієнтуюся (сміється). Але, на жаль, така доля письменників. Уява має працювати понад усе. 

Де можна буде купити книжку?

Її можна знайти в онлайн-книгарнях або в нашому онлайн-магазині гурту Фіолет. Або отримати на презентації з автографом.

А де пройде презентація?

Вона відбудеться 20 січня в Центральній бібліотеці ім. Т.Г.Шевченка на Берестейському проспекті 25А, біля метро Політехнічний інститут. Початок о 15-00. Вхід вільний. Слухаєте нас, надихаєтесь – і йдете додому щасливі (сміється).