Після втрати трьох Су-34 на Півдні авіація окупантів нерезультативна — Гуменюк

Після втрати трьох Су-34 на Півдні авіація окупантів нерезультативна — Гуменюк

Протягом доби ЗСУ знищили на південному фронті розв'язаної Росією війни півтора десятка окупантів, 2 танки і 2 БМД. Про це повідомила сьогодні, 9 січня в ексклюзивному коментарі  Українському Радіо керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня, полковник Наталя Гуменюк. "За минулу добу ми нарахували 12 штурмових дій противника. Але техніку ворог майже не залучає. Він спробував, зазнав значних втрат й відійшов", — розповідає Гуменюк. І після недавньої втрати трьох Су-34 на Півдні авіація окупантів є нерезультативною. Як зазначає Гуменюк, ворог спробував застосувати позаминулої доби літаки із запуском КАБів. Але бомбардування відбулося дуже метушливим, оскільки російські льотчики поспішали повернутися з бойового завдання. 

0:00 0:00
10
1x

Су-34. Фото: commons.wikimedia.org

Протягом доби ЗСУ знищили на лівому березі Дніпра півтора десятка окупантів, 2 танки і 2 БМД

Ситуація на південному фронті розв'язаної Росією війни проти України залишається непростою і додатково ускладнена нинішніми погодними умовами, констатувала в ефірі Українського Радіо керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня, полковник Наталя Гуменюк. Позитивом такої ситуації для ЗСУ є те, що наявне штормове попередження і погіршення погодних умов суттєво відбивається на активності ворожої авіації. Це плюс, що вона не така активна, не може настільки завдавати ударів і бути настільки руйнівною. Але триває робота артилерії російської окупаційної армії. Втім ЗСУ теж є активними учасниками контрбатарейної боротьби, додає Наталя Гуменюк. "За минулу добу вдалося знищити півтора десятка окупантів і по дві одиниці танків та броньованих машин десанту. Це свідчить про те, що ворог не припиняє штурмових дій на наші позиції на плацдармі, намагається тримати їх рівні понад 10 атак протягом доби. За минулу добу ми нарахували 12 штурмових дій. Але техніку ворог майже не залучає. Він спробував, зазнав значних втрат й повернувся на свої позиції", — розповідає Наталя Гуменюк.

На Чорному морі шторм, російські ракетоносії у пунктах базування

Чорне море зараз потужно штормить — 4-5 балів, зазначає керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня. Це надзвичайно високий рівень навігаційної небезпеки. Тому російські ракетоносії, як і решта кораблів, заведені в пункти базування. Всі вони навряд чи можуть бути застосовані навіть за період якогось часу, тобто з виведенням на бойове чергування, оскільки така штурмова погода прогнозується до кінця доби.

Російські літаки були змушені швидко повернутися із завдання, недовиконавши його

Щодо лівого берегу Дніпра, де українські військові тримають плацдарм, ситуація має певні зміни, певну динаміку, повідомляє Наталя Гуменюк. "Вона була пов'язана з тим, що ворог спробував застосувати позаминулої доби тактичну авіацію з використанням некерованих авіаційних ракет і керованих авіабомб. Але авіація окупантам не допомогла, тому що бомбардування відбулося дуже метушливим і нерезультативним, оскільки російські льотчики були занепокоєні власною безпекою, розуміючи на прикладі попередніх Су-34, які були знищені на цьому напрямку, що вони теж дуже суттєво ризикували. Отже, цього разу російські літаки були змушені швидко повернутися з бойового завдання, недовиконавши його, а натомість штурмові дії на суходолі зменшились до 2-3 на добу. Зрозумівши, що авіація не допоможе, а також із погіршенням погодних умов ворог знов вдався до активності на суходолі, але техніку майже не застосовує, економить", — констатувала Наталя Гуменюк.


Наталя Гуменюк. Фото: Суспільне Одеса

КОНТЕКСТ

Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук повідомив 22 грудня 2023 року про знищення протягом дня відразу трьох російських винищувачів Су-34 на Півдні. "Блискуче вчергове спланована операція зі знищення ворога на підступах до нашої держави. Цього разу відразу три літаки на південному напрямку, такого давно не було. Су-34 давно не потрапляв у нашу з вами позитивну статистику", — зауважив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону "Єдині новини". ЗСУ протягом тривалого часу "полювали" за трьома знищеними 22 грудня винищувачами-бомбардувальниками російських окупантів Су-34 на півдні України. Про це повідомив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов. Він привітав усіх, хто брав участь у знищенні бойових літаків російських окупантів. "Перфектний результат", — відзначив секретар РНБО.

Су-34 — радянський, російський двомісний винищувач-бомбардувальник, розроблений в ДКБ Сухого. Су-34 сконструйований для здійснення ракетно-бомбових ударів по наземних цілях, а також для ураження повітряних цілей. Здатен розвивати швидкість до 1,9 тисячі км/год на висоті до 14,6 км.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США