Промінь рекомендує: NASTEISHA x Santorin x INSOMNIA "Непомітна"

Промінь рекомендує: NASTEISHA x Santorin x INSOMNIA "Непомітна"

У світовому хіп-хопі традиційно багато колаборацій між колегами по цеху, і українські представники цього жанру також не проминають нагоду розширити горизонти свого звучання. Цього разу в рамках проєкту "Промінь рекомендує" ми представляємо трек "Непомітна", записаний репером Santorin разом з виконавицею NASTEISHA і саунд-продюсером INSOMNIA. 

Ведучі "Радіо Промінь" Анна Заклецька і Денис Денисенко поспілкувались із Santorin і дізнались, що таке "флоу" артиста, чому нова пісня вибивається з його звичної стилістики і при чому тут "Танок на Майдані Конго".

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Пресслужба Santorin

Якщо мелодійно пісня круто звучить, але комусь не розібрати слова, — це для мене не проблема

Привіт, Сергію! Як в тебе справи? 

Зараз у всіх моральне становище трохи складне, але нам потрібно триматись і не забувати, що комусь набагато тяжче, ніж нам. Тому працюємо далі й робимо все для перемоги. 

Золоті слова! Але давай ми трохи презентуємо тебе слухачам. Ти родом із Фастова. Працюєш в стилі мамбл-реп (різновид, який відрізняється невиразною вимовою) і переплітаєш реп із етнічними мотивами. Почав займатися музикою з 2011-го, коли ще навчався у школі. Серед улюблених артистів — Кендрік Ламар, Sevdaliza, Тревіс Скотт. Нікнейм Santorin взятий на честь вулкана в Егейському морі — мовляв, твоя творчість така ж імпульсивна. 

Раніше писав пісні російською, у 2020 році випустив дебютний мініальбом "Триггер". Першу україномовну пісню "Маю крила", яка є рефлексією на тему війни, видав у 2022-му. Восени того ж року випустив спільний трек разом з alyona alyona "Палай". Він став частиною дебютного альбому "Хто я?", який вийшов вже у 2023-му. Зараз ти відмежувався від російськомовної творчості і плануєш робити пісні лише українською. Все вірно?

Так, але я не згодний з тим, що мене вважають представником мамбл-репу. Це лише одна з течій. Є таке розуміння як "флоу" артиста. Для мене головне — мелодика. Якщо мелодійно дуже круто звучить, але комусь не розібрати слова, — це для мене не проблема. Хоча в моїх знайомих діти знають тексти треків напам’ять — при тому, що навіть і читати не вміють. Тобто, якщо діти розбираюсть слова, то як дорослі цього не можуть?

Дякуємо, що пояснив. Хоча в того ж Кендріка Ламара і багатьох його колег тексти не завжди розбираються на слух. З’їсти половину звуків і слів — дуже характерно для цієї культури. 

Я про те й говорю, що в Штатах це нормально. Тому що на цьому будується флоу артиста. Наскільки мелодійно і ритмічно буде відбиватися малюнок тексту, який ти читаєш. Наскільки це буде сприйматися.

Розкажи про ваш тандем з NASTEISHA — як ви знайшли одне одного?

Ми познайомились в Інстаграмі, написали одне одному, що подобається творчість. І вирішили щось зробити разом. Ні в кого на той момент вільних демок не було, але NASTEISHA закинула мені хук-приспів. І я вирішив щось з ним зробити, бо було дуже атмосферно. Десь за півтора місяці зробили весь трек. Я дуже задоволений, бо вийшло круто.

В принципі, це не зовсім моя стилістика — деякі люди взагалі не зрозуміли, чому я тут без агресії читаю (сміється).

Але NASTEISHA додала туди трохи енергії дівчачої, в хорошому розумінні. А стосовно українських артистів — на кого ти орієнтувався, поки зростав? Хто тебе надихав на хіп-хоп? 

Якщо прям дитинство брати, то "Танок на Майдані Конго". В них є треки, які я можу слухати навіть зараз, — як, скажімо, "Гранули". Ще "Бумбокс" — я їх пам’ятаю, ще коли малим дивився М1. 

Наостанок хочемо попросити тебе звернутись до наших слухачів з тим, що зараз в тебе на серці. 

Хочу сказати лише одне. Зараз в нас буде дуже тяжкий час. І так було нелегко, але цей рік буде дуже тяжким. І я хочу, щоб суспільство єдналось, а не розколювалось. Зараз всі розуміють, що нас хочуть розхитати. Цього не можна допустити. Хочу, щоб ми не забували про наших захисників і допомагали їм чим можемо.