Промінь Рекомендує: STASYA "Ми діти"

Промінь Рекомендує: STASYA "Ми діти"

STASYA отримала першу популярність в 2023 році після участі в шоу "Голос Країни" і випуску пісень "Світ ловив" та "Дівка". Її відзначили в своїх постах навіть не дуже щедрі на компліменти Сашко Положинський та Фоззі з ТНМК. 

Справжнє ім’я дівчини — Анастасія Чабан, вона родом із міста Новодністровська Чернівецької області. Займалася фольклористикою в Київському Національному Університеті Культури і Мистецтв, співала в фольклорному колективі "Кралиця", проводила етнографічні експедиції на Буковині. За мету своєї творчості має необхідність передавати українські цінності через музику у сучасному форматі — і без шароварщини.

Анна Заклецька і Денис Денисенко поспілкувались із співачкою з ефірі шоу "Ранок Про" на Радіо Промінь і поцікавились витоками її закоханості у фольклор, розвитком сольної кар’єри та експериментами з хіп-хопом.

 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Пресслужба STASYA 

Мені дуже жаль, що наші фольклорні традиції в деяких місцевостях поступово згасають. Але ми народжені для того, щоб їх не забували

Наші предки вірили в силу народних традицій як оберегів. Тепер і ми розуміємо, як важливо захищати свій простір своїми піснями і чому так важлива мова. Ти у своїх фольклорних експедиціях спілкувалася про це з людьми? 

Так, звісно! І мені дуже жаль, що наші традиції в деяких місцевостях поступово згасають. Але ми народжені для того, щоб їх не забували! Будемо зберігати такий цінний матеріал, щоб розказувати наступним поколінням. 

Ти є однією з учасниць фольклорного колективу "Кралиця" під керівництвом Івана Синельникова, що діє на базі Київського національного університету культури і мистецтв. Це один із найбільш фантастичних фольклорних колективів України, з якого вийшли учасники колективів DakhaBrakha, The Doox, Mnishek, "Хорея Козацька", "Гуляй Город" тощо. Тобто, люди, які досліджують фольклор дуже фахово і дуже смачно обгортають його в різні сучасні аранжування. І тут хочеться спитати — як взагалі "Кралиця" поживає зараз? Чи колядували-щедрували разом в цьому сезоні? 

"Кралиця" відіграла в моєму житті одну з найважливіших ролей, адже я прийшла до фольклору і полюбила його всім серцем з початком навчання в Університеті, де ми познайомились із нашим бомбезним викладачем Іваном Григоровичем Синельниковим. Він вкладає любов до фольклору в кожного із студентів. За це йому величезна вдячність. Ми це дійсно можемо почути від тих виконавців, яких ви назвали. 

Я зараз не функціоную повністю з "Кралицею", адже в мене є сольна кар’єра, я розвиваюся більше у цьому напрямку. Але завжди дуже рада завітати до них — вони завжди мене з любов’ю приймають. І коли є якась можливість, я їду до Унверситету поспівати разом. Наскільки я знаю, вони колядували і щедрували, група функціонує, і дуже класно, що з кожним роком додаються до цього колективу неймовірно талановиті сучасні люди. І наша молодь продовжує нести традицію в світ.

Повертаючись до твоєї сольної кар’єри — над чим зараз працюєш і чи ми будемо знову чути етнічні мотиви?

Звісно, так! Куди ж без них! Я багато експериментую. Всі, хто знайомі з моєю творчістю, можуть почути як лірику, так і хіп-хоп і драм-н-бейсові мотиви. Так, я продовжую це робити і буду дуже скоро вас дивувати новими піснями. 

Ми сьогодні будемо слухати твою пісню "Ми діти". Розкажи про що вона?

Вона про доросле життя, але з ноткою ностальгії за наївним і безтурботним дитячим минулим. Знаєте, іноді у відповідальні моменти хочеться відчути себе дитиною і огорнутись батьківським теплом і затишком від переживань і турбот. Щоб важливі рішення приймала не я (сміється). Але все-таки, ми дорослі люди і повинні брати на себе відповідальність і крокувати вперед. 

Я хочу побажати всім слухачам думати про майбутнє, будувати його для нашиш нащадків і ніколи не звертати уваги на негативні слова людей, які будуть, можливо, вас зіштовхувати із правильного шляху. 

Зосереджуємось на хорошому, на позитивному, на справжньому — і рухаємось вперед впевнено!