Після 2-3-х масованих атак росіянам доведеться накопичувати ракети — Кочетков

Після 2-3-х масованих атак росіянам доведеться накопичувати ракети — Кочетков

Після двох таких атак по території України протягом кількох днів і потенційного третього удару росіянам доведеться взяти паузу перед наступним масованим запуском. Це зазначив в ефірі Українського Радіо експерт з ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков. Він пояснює свою думку тим, що росіяни здатні виробляти від 200 до 300 ракет різних типів на місяць, у тому числі "калібрів"  і "кинджалів". Відповідно більше трьох масованих атак по території України протягом місяця агресор здійснити не здатен. Хоча немасовані удари можливі, на жаль, частіше, додає експерт. Але ЗСУ до цього готові. Їх уже не здивувати і не залякати нічим, впевнений Кочетков. Хоча "неможливо перехопити все, так не буває".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Збита українською ППО під час однієї з атак з боку Росії ракета Х-101. Фото: ФБ-сторінка "Командування Повітряних Сил ЗСУ"

"Є, на жаль, руйнування, жертви, але нічого критичного росіяни не вразили"

Росія у розв'язаній нею війні проти України постійно використовує терористичну тактику, намагаючись відкинути нас у Середньовіччя, відібрати всю ту цивілізацію, яка в нас існує, відібрати тепло, світло, зв’язок, каналізацію, зробити наше життя неможливим і щоб українське суспільство пішло на переговори з РФ на російських умовах. Тобто, про фактичну капітуляцію. Це констатує Олександр Кочетков, коментуючи можливі причини чергового (2 січня 2024 року) масованого ракетного удару по території України з боку РФ. (99 ракет різних типів та 35 ударних безпілотників "Шахед" запустила 2 січня 2024 року вранці Росія по території України. Такі попередні дані навів головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Українська ППО знищила всі 35 запущених ворогом "шахедів" і 72 ракети. При цьому було збито всі 10 запущених цього разу "кинджалів" – ред.)

Атакуючи, агресори діють комбіновано, абсолютно свідомо вибудовують систему, щоб максимально напружити протиповітряну та протиракетну оборону України. Тому спочатку заходять безпілотники, які є відносно недорогими, а ракети, якими ми змушені їх збивати – значно дорожчі. Але комбінація полягає в тому, що в час, коли наші радіолокаційні станції зайняті "шахедами", підлітають ракети і це ускладнює роботу наших зенітників, каже експерт.

Кочетков зазначає – росіяни минулої осені накопичували ракети: за різними оцінками, вони здатні виробляти від 200 до 300 ракет різних типів на місяць. "Це стосується і "калібрів",  і "кинджалів". Це, певним чином, привіт західним санкціям, які не дуже працюють, адже 200–300 ракет на місяць – це достатньо багато. Також на місяць вони збирають десь 500 "шахедів". От вони накопичували і чекали холодів, бо був комбінований дроново-ракетний удар по критичній інфраструктурі, військових об’єктам та місцях, чутливих для України. Йдеться про місця, де збираються люди, історичні пам’ятки, а ми бачили, що вони атакували наші музеї на заході України. Холодів росіяни не дочекалися і вирішили вкрасти в нас Новий рік і пішли кілька хвиль атак, які мало не наймасовіші (щодо Києва, то, мабуть, що наймасовіші), хоча нічого критичного зруйновано не було. Критичне – це те, що впливає як мінімум на область (інфраструктура), та те, що неможливо відбудувати швидше, ніж буде нова атака. Є, на жаль, руйнування, жертви, але критичного нічого вражено не було. Відсоток збиття найсучасніших ракет "Кинджал" дуже великий, хоча росіяни використали їх достатньо багато", – констатує експерт.

Після 2-3-х масованих атак росіянам доведеться накопичувати ракети

—   Офіційні канали Повітряних Сил ЗСУ повідомляли, що ракети рухалися тим самим маршрутом, що й минулого разу, коли була ракетна атака на столицю. Чи можна сказати, що вони намацали для себе ці маршрути і будуть далі їх притримуватися?

"Жодним чином. Ракети – ті ж "кинджали" – літають траєкторією, яка залежить від точки старту і точки цілі, та летять фактично по прямій. Для нас тут немає нічого загадкового: всі ці траєкторії прораховуються достатньо швидко. Й насправді все залежить від співвідношення кількості запущених ракет і кількості тих ракет, які знаходяться в нас на позиціях зенітних ракетних комплексів. Якщо в нас більше – ми збиваємо, якщо ж буде певний дефіцит, тут можуть виникнути проблеми. Але можна прогнозувати за наявністю запасу, який ворог накопичив, від однієї до трьох схожих масованих атак, які відбуваються протягом декількох днів. Після того вони знову будуть змушені переходити на режим накопичення і щільність цих атак буде меншою. Тобто, атаки відбуватимуться не так часто. Але, на жаль, відбуватимуться", – прогнозує Кочетков. 

"F-16 зможуть перехоплювати російські ракети в регіонах, де наземної ППО ще недостатньо"

Щодо високого показника збитих українською ППО ворожих ракет "Кинджал" – це і професіоналізм українських воїнів, і наявна у ЗСУ високоточна зброя, надана західними партнерами, констатує експерт. "У нас є Patriot, частково може збивати "кинджали" IRIS-T. Але найякісніша зброя не працює без якісних операторів, які в змозі використати всі можливості. Й тут дуже складна взаємодія між нашими союзниками і нашими зенітниками, бо інформацію ми отримуємо від наших союзників. Супутникова інформація із систем дальньої розвідки відразу передається, обробляється, розподіляється на всі зафіксовані цілі між різними українськими підрозділами, яким зручніше їх збивати. Все це працює дуже напружено і це надскладне завдання, з яким наші протиракетники, зенітники справляються достатньо професійно. Але неможливо перехопити все, так не буває. 

 

F-16C+ Fighting Falcon на базі Національної гвардії США Атлантик-Сіті, штат Нью-Джерсі, 9 березня 2023 р. Автор фото: U.S. Air National Guard video by Andrew J. Moseley. Джерело фото: www.dvidshub.net

І навіть надходження до нас двох ескадрилей F-16 не дуже посилить наш потенціал щодо фронту, але суттєво посилить наш протиракетний, протиповітряний потенціал. Ці винищувачі зможуть перехоплювати ракети над іншими регіонами України, де наземної ППО ще недостатньо. Й тут йдеться про будь-який натівський літак, бо вони працюють приблизно однаково щодо збиття крилатих ракет, вони дуже ефективні", – зауважує Кочетков. 

—   А який вплив на російських загарбників міг мати той факт, що поляки, наші сусіди підняли цього разу в повітря свої F-16?

"Жодного. Росіяни не звертають на це уваги, допоки ми маємо декілька фактів. Румунія, до Польщі щось долітало, запущене із РФ. Вони там реагують, але таким чином, що Росію це абсолютно не бентежить. Допоки не буде відповіді, допоки ці літаки не опиняться поблизу фронту і не почнуть збивати російські ракети, до того часу Росія не буде на це зважати". 

—   Тобто ми повинні давати росіянам здачі ще в момент вильоту ракети, так?

"Так, але це достатньо важко. Щодо "кинджалів", які запускаються з МІГ-31, то це теоретично можливо. А щодо інших ракет – Х-101, Х-555, Х-55 та інших, які запускають із бомбардувальників дальньої авіації, – важче, бо це відбувається із глибини території Росії і навіть натівським літакам залетіти туди буде вкрай важко". 

"ЗСУ вже не здивувати і не залякати нічим"

Ворог не лише жорстокий, він ще й удосконалюється, попереджає Кочетков. "Тому я не виключаю інших варіантів, коли можуть бути три хвилі за одну добу чи інші варіації. Але ЗСУ до цього готові. Їх уже не здивувати і не залякати нічим. Я бачу, що ми діємо з ефективністю, яка іноді перевершує навіть показники виробників (зброї, яку нам надають – ред.), які досягнуті в ідеальних умовах десь на полігонах. А у нас – у бойових умовах, що значно складніше, ЗСУ досягають реальних результатів. Дуже хотілося б, щоб запрацювали всі програми, коли на пострадянські зенітні комплекси ставляться сучасні натівські ракети. Також треба не лише зміцнювати оборону, але й атаку, без цього не можна", – резюмує експерт.

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США