Україна винайшла новий вид Збройних сил — Лакійчук про тактику морських дронів

Україна винайшла новий вид Збройних сил — Лакійчук про тактику морських дронів

Із чотирьох основних завдань, які мав здійснювати окупаційний Чорноморський флот РФ на початку 2022 року, він уже фактично не може виконувати три. Це констатував в ефірі Українського Радіо керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія 21" Павло Лакійчук. І додав: "можливо, ми не перші у світі вигадали морський дрон, але ми перші у світі винайшли тактику групового застосування морських дронів, їх комбінованого використання. Фактично ми вигадали новий вид Збройних сил". Україна прагне вибити всі ракетоносії російських військових з української акваторії Чорного моря, після чого звернути увагу й на підводні човни. Вже готуються "сюрпризи" для окупантів, щоб російського флоту в Криму не було взагалі. У цьому допоможуть модернізовані морські дрони, повідомив голова СБУ Василь Малюк в інтерв'ю "Українській правді".

0:00 0:00
10
1x

 

Надводний дрон "Морський малюк". Фото: СБУ

 

Із чотирьох мінус три

— Вибити російський флот із Чорного моря — це реально?

Це амбітні цілі, які ставить перед собою сектор оборони України. Із чотирьох основних завдань, які мав виконувати Чорноморський флот РФ на початку 2022 року, він уже фактично не може виконувати три.

По-перше, потенціал для проведення морської десантної операції — стратегічний мінус ворога. Немає підготовленої морської піхоти, частина десантних кораблів знищена.

По-друге – блокада українського узбережжя з моря. Задача не виконана, ми відкинули ворога від наших портів. Так, вони бомблять наші приморські міста, намагаються мінувати, обстрілювати, шкодити на маршруті руху суден, які прямують в українські порти, але зупинити цей потік окупанти вже не можуть. За останні місяці маже 400 суден пройшли в наші порти після відкриття коридору без Росії.

По-третє — підтримка сухопутних військ на приморському напрямку, тут 50 на 50. Знищивши їхні десантні кораблі, ми ламаємо логістику для сухопутних військ Росії. Останній "Новочеркаськ" бабахнув феєрично буквально напередодні Нового року.

У ворога залишається одне-єдине завдання, яке дуже дошкульне і важке для нас — це ракетні удари по території України з використанням сил флоту. Удари здійснюють і з надводних кораблів, і з підводних човнів. Але ми погнали росіян із північно-західної та західної частини Чорного моря, женемо їх подалі від кримських портів. Проте проблема полягає в тому, що дальність застосування крилатих ракет морського базування — майже 3000 км, тож росіяни мають змогу наносити удари зі східної частини Чорного та з Азовського морів. І навіть якщо ми знищимо чи поженемо ворожі кораблі з Чорного моря, противник зможе завдавати удари з акваторії Каспійського. Нагадаю, що найперші пуски "Калібрів" по Сирії у 2016-17 роках ворог здійснював з акваторії саме Каспійського моря. Отже, женучи російський флот з Чорного моря, ми вирішуємо велику задачу, але не убезпечуємо повністю наші міста від ворожих ударів. Така ж ситуація і з ворожою стратегічною авіацією. Треба нищити ворожі ракети на складах, базах зберігання, у місцях пусків.

Павло Лакійчук. Фото: фейсбук-сторінка Павла Лакійчука

"Фактично ми вигадали новий вид Збройних сил"

— Президент Зеленський наказав зробити так, щоб Україна панувала у Чорному морі. Для СБУ це пріоритетний напрям роботи, вона використовує дрони українського виробництва "SeaBaby" і "Мамай". Якщо будуть успіхи в Криму, то флот окупантів і логістика просто посиплються. Чи поділяєте ви цю думку?

Задачі реалістичні, їх виконати можна. Тут треба зробити ремарку щодо морських дронів. Дрони — це ракети для бідних. Це дешеві засоби, які можуть виконувати такі ж завдання, як і дорога зброя від просунутих держав. Коли ми не мали ні флоту, ні сил у Чорному морі взагалі, росіяни вважали, що вони там господарі. Навіть не турки й не румуни. Буквально днями росіяни вчергове закрили на цілий рік акваторію Чорного моря, подавши заявку у Міжнародну морську організацію, що море закрито для плавання через те, що там проводяться "навчання". Але нам своє робити — нищити ворога. І не лише за рахунок вдосконалення морських дронів, що відбуватиметься однозначно. Технології є, елементи радіолокаційних головок, тепловізійних головок, інерційних систем наведення, воно відпрацьовано вже на різних ракетах, морських засобах. Ці засоби будуть вдосконалюватися і ставати дедалі кращими. Важливий момент — можливо, ми не перші у світі вигадали морський дрон, але ми перші у світі вигадали тактику групового застосування морських дронів, їх комбінованого застосування. Фактично ми вигадали новий вид Збройних сил. І це стало основним викликом для ворога, він справді не знає, що робити. Після кожної атаки він вигадує нові засоби боротьби, ми їх оцінюємо і проламуємо. І кожна наступна наша атака стає ще більш ефективною.

— Велика Британія та Україна підпишуть десятирічну безпекову угоду, в рамках якої Лондон допоможе Києву контролювати Чорне море. Україна має отримати озброєння на 20 млрд доларів. Яке це може бути озброєння?

Британці завжди приділяли велику увагу свободі судноплавства. Тож починаючи з 2018 року вони нам допомагали. Це морські тральщики для розмінування Чорного моря, два вже є, два обіцяли. Рано чи пізно, думаю, в Чорне море зайде цілий дивізіон кораблів. Далі це морські дрони, ударні ракетні катери, про проєктування яких для України йшлося ще перед війною. Цей проєкт призупинений через інші пріоритети, але не заморожений повністю. Також це плавзасоби для нашої морської піхоти та річкової оборони, тому що значна частина бойових дій відбувається у гирлі Дніпра, у Дніпро-Бузькому лимані. Та й для північної частини Дніпра, починаючи від Києва, нам потрібні патрульні засоби протидії ворогу.

Військова міць українців буде посилюватися, і ми ставатимемо достатньо самостійними, аби не залежати від бажань політиків у країнах-партнерах — допомагати нам чи ні.