Візит Зеленського може зрушити з місця воза американської допомоги Україні — Семенюк

Візит Зеленського може зрушити з місця воза американської допомоги Україні — Семенюк

Є шанс, що американські конгресмени встигнуть проголосувати за допомогу Україні ще в нинішньому році. Це зазначив із посиланням на його джерела аналітик, журналіст-міжнародник Тарас Семенюк. Якщо ж позитивне для України голосування не відбудеться цього тижня, тоді ми переходимо фактично до режиму очікування на січень наступного року, додає аналітик. Й тоді місяць "ми провисаємо без допомоги" і потрібно буде якось виходити з ситуації, каже Семенюк. Хоча на сьогодні позитивні сигнали щодо надання американської допомоги Україні все-таки є. Семенюк вважає, що сьогоднішній (11 грудня) візит до США президента України Володимира Зеленського може певною мірою зрушити цього воза з місця. Воза, який застряг у внутрішніх чварах самих американських політиків.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото Укрінформ

"Це один з останніх шансів переконати політичний істеблішмент США"

— Візит президента Зеленського до США. Він не анонсувався, але що взагалі про нього відомо?

Це візит організований "з руки", абсолютно швидкий, без плану, але протокол передбачає такий візит, очевидно. Ми розуміємо, що це, мабуть, один з останніх шансів для нашої держави спробувати переконати політичний істеблішмент США, особливо той, який виступає проти підтримки України, щоб усе-таки підтримка була надана. Я думаю, що візит президента є якраз одним із найпотрібніших зараз. У цьому плані ми виступаємо, як єдина країна. Тому що на це головна надія.

Тарас Семенюк. Фото: ФБ-сторінка Taras Semenyuk

За інформацією моїх джерел, начебто є шанс усе-таки, що американські високопосадовці встигнуть проголосувати за допомогу Україні ще в цьому році. Це може статися в четвер. Якщо це не відбудеться на цьому тижні, то ми тоді переходимо фактично до режиму очікування на січень наступного року. Це критично для нас важливо, адже місяць ми провисаємо без допомоги і, очевидно, нам потрібно буде якось виходити з ситуації. Це не вперше для нас. Ми знаємо, що, наприклад, в перші місяці війни в нас була подібна ситуація, коли формат "Рамштайн" (зустрічі координаційної групи держав-союзниць України щодо подальших поставок їй зброї та військової техніки – ред.) ще не запрацював, а ми вже практично були на "сухому пайку". Тобто мали класичний снарядний голод. Тому, щоб знову не проходити цю складну реалію, ми маємо отримати допомогу від США. І в принципі позитивні сигнали є. Візит Зеленського може певною мірою зрушити цього воза з місця. Воза, який застряг фактично у внутрішніх чварах самих американських політиків.

"Візит президента – як важка артилерія"

Українська делегація достатньо високого рівня нещодавно була в США. Вона їздила готувати цей візит чи його організували тому, що цієї делегації виявилося недостатньо?

Я думаю, що візит українських депутатів був би максимально ефективний, якби до цього візиту були залучені всі депутати Верховної Ради. Я говорю про опозиційних депутатів теж. Я вважаю, що в таких ситуаціях немає опозиції і влади, а є єдина команда, яка має представляти інтереси держави і боротися за державу. Тут, мабуть, зіграли більше політичні амбіції. Візит депутатів, очевидно, теж був нашвидкуруч організований і він був надто пізній. Роботу з республіканцями потрібно було ввести раніше. 

Візит президента – це інша історія. Він не пов'язаний з депутатами. Очевидно, вони всі можуть зараз там об'єднатися і виступити як одна команда. Але візит президента – це фактично найвищий рівень. Це як запускаємо важку артилерію. Важка артилерія мала би змінити ці настрої. Але це для нас урок на майбутнє, що потрібно ввести діалог не тільки з тими, хто тебе підтримує, але ще більш тісніший діалог треба вести саме з тими, хто виступає проти тебе. Саме тому, я думаю, цілком правильною була б зустріч президента Зеленського з одним із найбільш рейтингових кандидатів від республіканців – це є Дональд Трамп. Оскільки він виступає публічно і начебто знає якийсь план, як зупинити війну. Спілкування з ним, з огляду на те, що він найбільш ймовірний кандидат від республіканців далі, було би теж правильною тактикою. Адже саме його група блокує голосування по Україні. І я думаю, що тут демократи мали б підтримати прагнення президента України зустрічатися з двома гілками законодавчої діяльності США.  Наприклад, дуже знаковою була вчорашня фотографія з Аргентини, коли наш президент говорив з прем'єр-міністром Орбаном. Це теж важливо. І можливо саме заради цього треба було їхати в Аргентину, щоб Орбану донести позицію всіх українців. Ми не знаємо, про що говорив президент Зеленський, але це дуже важливо.

"У Латинській Америці є доволі потужна українська діаспора"

Візит Зеленського до Аргентини. Латинська Америка теж наш пріоритет?

Латинська Америка для нас чомусь була не в пріоритеті в публічній зовнішній політиці. У нас пріоритети були чітко виставлені – це ЄС, США і все. Але в Латинській Америці є доволі потужна, велика українська діаспора, яка теж може бути включена в так званому "народну дипломатію". Тому візит Зеленського до Аргентини відбувся не через симпатії до новообраного президента, який сказав, що підтримує Україну, хоча це важливо, а заради відкриття нових можливостей саме в Латинській Америці. Тому що Росія до цього працювала дуже потужно в цьому регіоні. І коли ми не спілкуємося з його представниками, то виходить, що він нам не цікавий. А це означає, що Росія має повну і тотальну можливість нав'язувати свої наративи. Тому я вважаю, що абсолютно є неправильна політика так званих демаршів або бойкотів тих чи інших великих подій, як то Олімпійські ігри чи засідання ОБСЄ. Ми маємо прямо в лице говорити ворогу на міжнародній арені про його злочини. Якщо ми цього не робимо, ворог отримує мікрофон у свої руки і говорить те, що йому потрібно і вигідно. Власне, візит Зеленського до США – це і є та остання спроба, щоб взяти мікрофон в руки і виступити. Використати всі можливості заради того, щоб переконати тих сенаторів і конгресменів, які виступають поки що проти підтримки України. 

Нагадаю, на цьому тижні в четвер відбудеться важливе засідання Єврокомісії, де мають дати офіційно старт перемовин щодо вступу України до Європейського Союзу.

— Складається враження, що Європа трохи озирається на Америку, а Америка на Європу. Вам не здається?

Я маю дещо іншу думку. Я нещодавно спілкувався з високопосадовцями з німецького уряду і вони кажуть, що "ми не озираємося на Америку, як на рятівне коло. Ми думаємо про власну модель виживання і співпраці з Америкою". Тобто Європа давно вже будує свою політику відносно зовнішніх процесів. Це стосується і України. Без озирання на США європейці вирішують, що робити далі зі статусом нашої держави. До прикладу, завтра ми маємо слідкувати за подіями в Нідерландському парламенті. Там відбудуться дебати прем'єр-міністра Марка Рютте  щодо того, якою має бути позиція країни на четверговому засіданні Єврокомісії щодо статусу України. І там, очевидно, буде виступати Ґерт Вілдерс, як переможець на виборах, і дискутуватиме з Рютте. Ми по цьому побачимо, які перші сигнали нового прем'єр-міністра будуть в подальшій політиці Нідерландів по відношенню до нашої держави. Зараз у нас є повноцінна підтримка. Вілдерс може коригувати цю підтримку. Але я переконаний, що він не зможе її розвернути на 180 градусів. 

А план "Б" для України?

— Якщо допомогу від США все ж відкладуть на "після свят". Чи є у нас план "Б"?

Я не готовий говорити про план "Б". Я не представник влади, щоб знати про такий план. З точки зору стратегічного планування, такий план очевидно мав би бути. І я переконаний, що будь-яка влада в будь-якій країні повинна дотримуватися цієї аксіоми державного управління. 

— Підтримка Джо Байдена у США зараз чи не найнижча за його президентство. Що з цього може вийти в результаті?

Як бачите, демократичний процес на ходу. Якщо рейтинги Байдена падатимуть, то, очевидно, що демократи мають щось придумати. Бо при такій динаміці вони можуть програти вибори (президентські вибори у США 2024 року – ред.) Тут важливо, хто буде від республіканців? Так, Дональд Трамп має один із найвищих рейтингів. Але хорошу динаміку має також Ніккі Гейлі. Зараз вона одна з найбільш імовірних кандидаток. Нам би була вигідна Ніккі Гейлі. Але подивимося, на кого поставлять республіканці. Зараз це поки не зрозуміло.

— Коли ми побачимо практичні наслідки цього візиту президента Зеленського? 

Ми одразу побачимо. Ми будемо це розуміти, якщо буде проголосований бюджет, який включає гроші для України, Ізраїлю та Тайваню. Факт того, що бюджет ухвалено, дозволить нам переходити на трек планування наших оборонних дій саме на фронті.

КОНТЕКСТ

Президент Сполучених Штатів Джо Байден запросив лідера України Володимира Зеленського на зустріч у вівторок, 12 грудня 2023 року. Про це заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр. "Президент Байден запросив президента України Володимира Зеленського до Білого дому на зустріч у вівторок, 12 грудня, щоб підкреслити непохитну відданість США підтримці народу України, який захищається від жорстокого вторгнення Росії", — сказала Карін Жан-П’єр. Також вона зазначила, що "поки Росія нарощує свої ракетні та безпілотні удари по Україні, лідери обговорять нагальні потреби України та життєво важливу подальшу підтримку з боку Сполучених Штатів у цей критичний момент".

Видання The Washington Post пише, що у вівторок, 12 грудня, Зеленський також зустрінеться з деякими лідерами Конгресу США. Зазначається, що, за словами помічника керівництва Сенату, лідер демократичної більшості Чарльз Шумер і лідер республіканської меншості Мітч Макконнелл запросили президента України виступити перед сенаторами у вівторок вранці. Спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон також зустрінеться із Зеленським, повідомив речник Джонсона Радж Шах у соцмережі X (раніше Twitter).

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США