РЕР ЗСУ vs ворожий РЕБ. Нарожний про технологічний бік війни

РЕР ЗСУ vs ворожий РЕБ. Нарожний про технологічний бік війни

ЗСУ мають ефективні засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), але їх треба набагато більше. Це констатував в ефірі Українського Радіо військовий експерт, волонтер Павло Нарожний. Кожна система РЕБ може покрити одну ділянку фронту до 15-20 км. Ворог використовує подвійну систему: запускає один дрон, який працює ретранслятором, а другий ударний дрон використовує ретрансльований сигнал із першого безпілотника. Щоби заглушити таку конструкцію, треба дуже щільна система РЕБ. Друга проблема – радіоелектронна розвідка (РЕР). При цьому слід дуже активно розвивати напрямок РЕР зі знищення ворожого РЕБ, наголошує Павло Нарожний.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото armyinform.com.ua

Кожна система РЕБ може покрити одну ділянку фронту до 15-20 км

ЗСУ мають ефективні засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ) – "Нота", "Буковель", "Каштан", зазначає Павло Нарожний. Але кількість цих РЕБ наразі маленька, додає експерт. Їх треба набагато більше. "Кожна система РЕБ може покрити одну ділянку фронту до 15-20 км. Вони глушать сигнали GPS, перекривають можливість працювати цифровим ворожим раціям, перекривають сигнали управління, сигнали телеметрії з дронів. Тут є великий пробіл, бо ворог використовує подвійну систему: запускає один дрон, який літає в повітрі – він працює ретранслятором, а другий ударний дрон використовує ретрансльований сигнал із першого безпілотника. Щоби заглушити таку конструкцію, треба дуже щільна система РЕБ. У нас такої системи наразі немає. 

Друга проблема – радіоелектронна розвідка (РЕР). Коли працюють ворожі ударні безпілотники, той самий "Ланцет", наприклад, то станція управління не може пересуватися, вона знаходиться на одному місці. Це величезний плюс для нас і мінус для ворога. Бо її можна зафіксувати і знищити. Це все відбувається завдяки РЕРу. Коли станція управління дронами перебуває на землі, її можна знайти, де вона є, і після цього завдати удару далекобійною зброєю. Відомі випадки, коли "Хаймарсом" влучають у безпілотник на злеті. Цей напрямок треба розвивати дуже активно: РЕР зі знищення ворожого РЕБ. Ворог на місцях розташування своїх стратегічних об'єктів ставить РЕБи, які глушать сигнал GPS. А він критично важливий для деяких видів далекобійної зброї. Для "Хаймарса" не є проблемою РЕБ. В ньому подвоєна система навігації: інерціальна система та система супутникового зв'язку. В інших видах зброї там є лише система GPS. І це становить проблему. Спочатку "Хаймарс" повинен знищити ворожий РЕБ, а після цього по стратегічних цілях завдають удари за допомогою дешевших боєприпасів, наприклад ствольної артилерії. І для цього треба РЕР", – наголошує експерт.

Система ситуаційної обізнаності ЗСУ

Дуже важлива річ – це система ситуаційної обізнаності, додає Павло Нарожний. І пояснює: "У нас активно використовують розвідувальні безпілотники. І мова йде не лише про безпілотники "Шарк," наприклад, а й про комерційні безпілотники на кшталт "Мавіка". Вони дозволяють передавати стріми відео. Цей сигнал транслюється в спеціальну систему. Завдяки цій системі ситуаційної обізнаності кожен зі штабів, який має доступ до цієї системи, може отримувати цей стрім відеоданих. І може таким чином моніторити свою і навіть сусідню ділянку фронту. Офіцери штабу знають, що відбувається конкретно на їхній ділянці фронту і можуть віддавати правильні команди і керувати своїми підрозділами. У ворога і близько такої системи немає".    

Павло Нарожний. Фото: ФБ-сторінка Павла Нарожного

Штучний інтелект на війні

У нас є величезні обсяги розвідувальної інформації зауважує Павло Нарожний. "Це ті самі відео з дронів, інформація із супутників, які працюють не в оптичному спектрі (на них встановлений радар і в ньому зображення виглядає не як фотографія). Його треба спеціальними алгоритмами аналізувати. Цей обсяг даних є великим. Людина не в змозі проаналізувати ці дані та ідентифікувати танк, арту, штаб, скупчення ворога. Але ці дані може аналізувати штучний інтелект. Після цього інформація передається живій людині, аналізуються цілі та їх передають далі в пункти, де ухвалюють рішення. 

Другий напрямок – це конкретна бойова зброя. Теоретично штучний інтелект може ухвалювати рішення щодо удару: ми запускаємо дрон там, де працює РЕБ і де зворотного зв'язку не буде. І в дрон можна завантажити фотографію того самого танку або іншої цілі. І дрон сам ухвалить рішення, куди йому вдарити. Така система у нас є в Storm Shadow. Вона аналізується не тільки в оптичному спектрі, але і в інфрачервоному. Чи є у нас така зброя українського виробництва – інформації немає", – зазначив фахівець.

На фото: франко-британська авіаційна крилата ракета класу "повітря-земля" Storm Shadow. У травні 2023 року стало відомо, що Великобританія передала Україні Storm Shadow для протидії російській воєнній агресії. ЗСУ отримали змогу завдавати ударів на відстань близько 250 км – углиб окупованих Росією українських територій. Фото: Copyright © 2007 David Monniaux

Розробка зброї – дуже дороге задоволення

— Українська делегація зараз перебуває у США. Там відбувається тісна взаємодія з оборонними підприємствами: розвиватиметься спільне виробництво, зростатиме кількість виробництва зброї. Як Україна може стимулювати розвиток високих технологій для війни? 

"Головна проблема – ці технології дуже дороговартісні. Щоби розробити штучний інтелект, треба мати центр розробки. А це велика кількість висококласних та високооплачуваних інженерів. Розробка зброї – дуже дороге задоволення. А всі наші кошти з бюджету йдуть на війну: на зарплати військовим, на пальне, зброю 20 століття, а не 21-го, на жаль. Стимулювати ми можемо винятково інвестиціями, можливо податковими послабленнями для таких компаній. Але головне – це випробування цієї зброї на полі бою і можливо вже потім продаж цієї зброї на зовнішньому ринку. Це єдиний шлях, яким чином ми можемо його інвестувати",  – зауважив Павло Нарожний.